Artnit

Utorak, 10 Mart 2015 12:56

Klod Mone - Buket suncokreta Istaknut

Na slikama Kloda Monea cveće je bilo retko samostalna tema. Raskošne slike cveća slikao je samo kada ga je vreme sprečavalo da slika u prirodi. U vreme finansijske krize njegov vrt je ponudio alternativu skupim putovanjima na kojima je tragao za temama koje je slikao. Sliku Buket suncokreta ili Suncokreti kako se često naziva, na kojoj prikazuje suncokrete iz svog vrta naslikao je 1881. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Buket suncokreta Klod Mone je prikazao suncokrete u velikoj japanskoj vazi. Vidljiv je uticaj svetlosti na formu i ispunjavanje okolnog prostora bojom, i istaknuti su međusobni odnosi boja. Iako suncokreti živih boja, vaza i stolnjak imaju meke obrise formi, oni su jasno naznačeni.

Vinsent van Gog se divio originalnosti Kloda Monea. Posebno na Moneovim mrtvim prirodama se prepoznaje šta je Van Gog naučio od njega: ne samo moćnu i izražajnu paletu, već i kvalitet strastvenog crteža koji je mnogo više očigledan na slikama cveća, oblici su naslikani na opsegu od stereoskopskih vizija, više taktilnih, nego u većini njegovih pejzaža.

Iako postoje sličnosti između Van Gogovih suncokreta i ovih Moneovih, Van Gog je prvi naslikao pojedinačne suncokrete sa mnogo više detalja, dok se Mone više fokusirao na kompoziciju slike kao celinu. U novembru 1888. godine Vinsent van Gog je napisao: "Pol Gogen mi je rekao pre neki dan da je video sliku suncokreta Kloda Monea u velikoj japanskoj vazi, veoma dobre. Ali on je više voleo moje. Ja ne mislim tako."

Slika Buket suncokreta je prikazana 1882. godine na Sedmoj izložbi impresionista. Likovni kritičari su pohvalili snagu i smelost tehnike Kloda Monea kojom je naslikao ovu mrtvu prirodu.

Pročitano 5086 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Buket suncokreta