Artnit

Četvrtak, 19 Februar 2015 12:40

Dijego Rivera - Portret dve žene Istaknut

Meksički slikar Dijego Rivera je živeo u Evropi od 1907. do 1921. godine. U početku je studirao u Madridu dve godine, a zatim se preselio u Pariz, gde je studirao umetnost u muzejima i postao aktivan u pariskom kulturnom životu. Između 1913. i 1917. godine sa ruskom slikarkom Angelinom Belovom eksperimentiše sa kubizmom i odlučuje da pronađe svoj stil. Poznata slika iz ovog perioda je Portret dve žene iz 1914. godine, koja se danas nalazi u Umetničkom centru Arkanzas.

Iz kubizma je Dijego Rivera usvojio dramatično lomljenje forme, korišćenjem više perspektivnih planova, i ravnanjem plana slike, i takođe pozajmljivao omiljene kubističke motive, kao što su boca likera i muzički instrumenti na slikama. Na slici Portret dve žene kubizam je formalno i tematski prepoznatljiv. Dijego Rivera je prikazao planove delova na kubistički način, ali bez senčenja na ovim delovima, i oni izgledaju kao da se iskrivljuju na lomljiv način. Na slici su u većem obimu prisutne svetlije boje nego na mnogim njegovim ranim kubističkim slikama i visoko teksturane površine izgubljene u različitim tehnikama. Obojeni delovi slike imaju tendenciju da budu simetrični.

Tema slike Portret dve žene je ono što je prepoznatljivo za posmatrača, a to je očigledno forma, lice, mesto, ili osobe koje se mogu imenovati. Dijego Rivera koristi reči "dve žene", i tako obaveštava posmatrače da on prikazuje samo dve žene na slici. Na slici su prikazane njegova supruga ruska slikarka Angelina Belova i dobra prijateljica Dolores Bastijan.

Pročitano 5204 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Rivera - Portret dve žene