Artnit

Četvrtak, 29 Januar 2015 12:18

Pol Sinjak - Žene na bunaru Istaknut

Slika Žene na bunaru iz 1892. godine, poznata i po nazivu Devojke iz Provanse na bunaru otkriva novo interesovanje Pola Sinjaka za klasično postavljanje pejzaža, i istovremeno obeležava obnovu njegovog interesovanja za dekorativnu umetnost. Briljantnim bojama, šarama i arabeskama, on ukazuje na idealizovanu scenu. Vertikalni format slike, plavi okvir i stilizovane senke mogu biti omaž slici Cirkus Žorža Sera, koju je Pol Sinjak kasnije imao u svom vlasništvu. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U centralnom delu slike Žene na bunaru prikazane su dve žene koje su zauzete uzimanjem vode iz bunara, a u pozadini se vidi treća žena koja ide krivudavim putem i nosi dva ćupa napunjena vodom sa bunara. Do njih je more na kojem su jedrilice koje plove, a iza njih je brdo sa citadelom i drvećem. Nebo i brda u daljini dopunjuju ovaj idiličan pejzaž.

Na prvi pogled voda na slici Žene na bunaru izgleda duboko, penušavo i plavo. Nakon daljeg posmatranja postaje jasno da voda na ovoj slici uključuje splet boja - žutu, zelenu, boju fuksije.

Kompozicija slike Žene na bunaru je jasna, organizovana i podseća na klasičnu umetnost. Apstraktna kontura linije primorja deli sliku preko dijagonale, a u prvom planu su arabeske, koje imaju namotaje trake nalik putu.

Slika Žene na bunaru je bila izložena 1893. godine na Pariskom salonu nezavisnih, pod nazivima Mlade Provincijalke (dekoracija za panel u mraku) i Devojke iz Provanse na bunaru (ukras za panel u polusvetlu). Nazivi slike koje je izabrao Pol Sinjak po mišljenju likovnog kritičara Feliksa Feneona otkrivaju rad umetnika, "umetnost sa velikim ukrasnim razvojem, koji žrtvuje događaj za arabesku, predmete za sintezu."

Pročitano 4634 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Februar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sinjak - Žene na bunaru