Artnit

Petak, 16 Januar 2015 12:05

Vinsent van Gog - Vaza sa ružičastim ružama Istaknut

Tokom lečenja u sanatorijumu u Sen Remiju za Vinsenta Van Goga slikanje je bilo veoma važno. Tokom poslednje tri nedelje njegovog oporavka 1890. godine, njegov brat Teo je napisao da je on "slikao kao u pomami, velike gomile cveća, ljubičice, irise, velike bukete ruža..." U tom periodu naslikao je jednu od svojih najvećih i najlepših mrtvih priroda, sliku Vaza sa ružičastim ružama. Raskošne ruže, zeleni listovi i zelena pozadina simbolišu njegovo ozdravljenje i punoću života. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Na slici Vaza sa ružičastim ružama prikazan je veliki buket ruža u veličanstvenosti punog cvetanja. Boja ruža je izbledela, a prvobitno su bile ružičaste boje i u kontrastu sa komplementarnom zelenom bojom lišća i pozadine. Takve kombinacije komplementarnosti su fascinirale Van Goga. Boja je bila vrlo gusta, toliko gusta da je Van Gog ostavio sliku Vaza sa ružičastim ružama, kao i druge slike cveća kada je napustio Sen Remi 16. maja 1890. godine. Kako je rekao Teu, "ovim platnima trebaće ceo mesec da se osuše, ali će se ovde službenik obavezati da ih pošalje posle mog odlaska."

Iako je ponekad prenosio određenu simboliku sa cvećem, Van Gog nije napravio konkretnu asocijaciju za ruže. Jasno je, međutim da je video cvetanje biljke kao veličanstvenost rođenja i obnovu celog života. Taj osećaj je naglašen na slici Vaza sa ružičastim ružama svežim prolećnim zelenilom pozadine. Talasaste trake boja u dijagonalnim potezima oživljavaju sliku i razigravaju savijene oblike ruža i lišća.

O vremenu kada je slikao sliku Vaza sa ružičastim ružama, Vinsent van Gog je pisao svojoj majci: "Ali za nečije zdravlje, kako vi kažete, veoma je potrebno raditi u vrtu i videti cveće kako raste." A, svojoj sestri Vil je napisao: "Poslednjih dana u Sen Remiju sam radio kao ludak. Veliki buketi cveća, irisi ljubičaste boje, veliki buketi ruža."

Pročitano 4166 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Vaza sa ružičastim ružama