Artnit

Utorak, 13 Januar 2015 13:26

Akile Bonita Oliva - Smrt publike Istaknut

Karlos Kruz Diez - Hromatska atmosfera Karlos Kruz Diez - Hromatska atmosfera

S video trakama, video igrama, virtuelnom realnošću i sintezom brzih i elektronskih jezika, tehnologija je nesvesno stvorila školu neminovno preopismenjenih hroničara. Umetnička publika postaje "trenutna", "neposredna", provizornog i nedefinisanog porekla i obrazovanja. Ista ona koja u Americi iz automobila može da poseti muzeje na otvorenom i na brzinu pogleda ostvarena dela. Upravo se u Njujorku pojavljuje Elektronik art intermiks (Electronic Art Intermix), producent videoumetnosti raširene po celom svetu posredstvom sajber prostora međusobno povezanih preko Elektronik art kafea (Electronic Art Café) u Berlinu, Kelnu, Los Anđelesu, Tokiju, Rimu, Parizu, Santa Moniki i Kopenhagenu.

Brzina postaje vreme promatranja, a mesta susretanja sve češće su "gurnuta" u prostor za zabavu. Tako postajemo svedoci opasnog "isparavanja umetničke publike" kojoj su mediji namenjeni i preko koje šire svoju obimnu ponudu.

Na primer, krstarenje po Internetu razvija umetničku anoreksiju, delo se dematerijalizuje i tako se isključuje svaki vid nostalgije za muzejom kao institucionalnim mestom. Danas je telematika svela i zamenila ulogu i prisustvo muzeja. Tehnika, u svom kapilarnom širenju nebrojenih mogućnosti iz četiri zida, nudi telematski sto kod kuće koji ponovo unižava gledaoca, dovodi do konačnog zasićenja sistemom svakodnevnih hiperinformacija i ogromne produkcije slika. Razvijena tehnologija, kao sintetička droga, stvorila je hibridne proizvode u stanju da progutaju najprovokativnije avangardne eksperimente, koji ne sadrže nikakve utopijske zamisli, niti vode bilo kakvoj spoznaji.

Iz knjige Moderna umetnost

Pročitano 2472 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 24 Mart 2020 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Akile Bonita Oliva - Smrt publike