Artnit

Nedelja, 11 Januar 2015 13:01

Franc Mark - Crvena žena Istaknut

Ekspresionističko remek-delo Crvena žena ili kako se često naziva Devojka sa crnom kosom Franc Mark je naslikao 1912. godine. Ova slika je bila jedna od njegovih poslednjih slika koja sadrži ljudsku figuru i odražava humanističku ideju čovekove povezanosti sa prirodom, pre nego što se fokusirao skoro potpuno na životinje. Slika je prvi put izložena u Lesteru 1944. godine, na izložbi Srednjoevropska umetnost, a danas se nalazi u New Walk Museum and Art Gallery u Lesteru.

Crvena žena je upečatljiva i snažna slika nage žene koja stoji u pejzažu od poluapstraktnih i biljnih oblika. "Primitivna" žena, netaknuta iskvarenim uticajem civilizacije je skladno apsorbovana u čudno uobličenu dvodimenzionalnu pozadinu. Ruka žene je podignuta, i kao da odražava obožavanje njenog okruženja, što se povezuje sa vizijom sveta i duhovnom harmonijom Franca Marka.

Franc Marc koristi bogate, senzualne crvene i zelene tonove na slici Crvena žena da bi emotivno i simbolično prikazao rajsku postavku. Crvena boja za koju je verovao da se može suprotstaviti plavoj, "ozbiljnoj i duhovnoj" i žutoj "nežnoj, srećnoj i senzualnoj" je dominantna na slici. Intenzivna crvena boja ženskog tela predstavlja "masu, nehumanost i mučninu", a kovitlajući plamen boje rubina divlje prirode i ženstvenosti odražava gotovo eterično prisustvo usred osnove slike.

Pročitano 4354 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Februar 2019 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Franc Mark - Crvena žena