Artnit

Ponedeljak, 29 Decembar 2014 13:43

Mića Stoiljković - Prepričati prirodu Istaknut

Jan Sten - Lekcija crtanja Jan Sten - Lekcija crtanja

Savremeni, najsavremeniji umetnici, ukoliko se uopšte bave slikanjem i slikarstvom, koje su smestili negde u epohu dinosaurusa, najradije se izdržavaju crtežom ili nečim što je tome najbliže. Deca koja najčednije i najčestije crtaju u dobu između treće i desete godine izražavaju ideju o nečemu, njeno osnovno pojmovno stanje bez opisivanja i ponavljanja prirode.

Ovaj najsavremeniji savremenik žmuri pred svetom iz kojeg je izbačen, zagrljen prazninom, voljno-nevoljno prepušta se nesvesnom sa bezbrojnim značenjima, "dalekim sećanjima" na svoja ponekad ne sasvim ljudska iskustva. Ovakav je izraz samo blizak dečijem, jer je najčešće nabijen ironijskim i destruktivnim značenjima, strahom, nesigurnošću - novim primitivizmom.

Linija najbrže i najpreče izražava primarnu ideju, ona je najhitrije oruđe misli.

Ujutro, u ono doba kada je tebi jutro, uz nešto što će probati da te probudi, u stanju ne sasvim bistrom, zabeleži na nečemu, na bilo čemu, to nešto što viri ili se provlači kroz pukotinu, kroz dva, samo dva oblika svesti.

Avion sa kljunom kraguja, riba u trigonometrijskoj projekciji, dva paralelopipeda koji grade praoblik kuće, razgrađeni točak pretopljen u kvadrat, odelce za limenu životinjicu...

Možeš i tako da crtaš, draga nova devojčice, novi dečače.

Iz knjige Knjiga o crtanju i crtežu

Pročitano 3079 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mića Stoiljković - Prepričati prirodu