Artnit

Petak, 26 Decembar 2014 12:52

Anri de Tuluz Lotrek - Žena sa rukavicama Istaknut

Portret Žena sa rukavicama je tipična "studija" koju je Anri de Tuluz Lotrek slikao napolju, u vrtu šume Père u Monmartru, 1891. godine. Svaki put, on je koristio istu paletu boja, upotrebljavajući u sjajnoj, brzoj tehnici slikanja uljem, razblaženi terpentin, na kartonu. Slika Žena sa rukavicama se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Model na slici Žena sa rukavicama je Honorine Platzer, koja je Lotreku pozirala u vrtu šume Père u Monmartru tri puta. Naslikana je gotovo u prkosnom stavu i izgleda kao da ignoriše slikara. Njen pogled je fokusiran ka drugim mestima. Elegantni profil njenog vitkog lica vidi se iza malog vela koji je vezan za njen veliki šešir. Obučena u kaput sa malim ogrtačem i izbačenim rukavima, ona drži suncobran u desnoj ruci sa crvenom rukavicom, što je detalj koji naglašava dostojanstvo njenog držanja.

Žena sa rukavicama je verovatno jedan od portreta gde Anri de Tuluz Lotrek postaje najbliži impresionistima, koji su često slikali napolju koristeći boje uprskane sunčevom svetlošću. Ali, dok su impresionisti istraživali trenutak koji prolazi, efemernu prirodu efekata svetlosti i nisu se zadržavali na karakteristikama, u ovoj vrsti portreta, Lotrek, za razliku od njih, zanemaruje promenljive elemente da bi prikazao unutrašnju ličnost svojih modela.

Pročitano 4225 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 Oktobar 2019 10:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri de Tuluz Lotrek - Žena sa rukavicama