Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 29 Oktobar 2014 12:16

Berta Morizo - U trpezariji Istaknut

Berta Morizo je na slici U trpezariji iz 1886. godine prikazala tradicionalnu, domaću scenu, dajući joj osećaj trenutnog dešavanja i prolaznosti. Ova slika prilazi posmatraču i poziva ga da nasluti enterijer XIX veka, stvarajući intenzivno lično i fascinantno iskustvo. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Na slici U trpezariji prikazana je ženska figura u trpezariji blizu zida koji je naslikan plavim, ružičastim, braon, ljubičastim i sivim potezima četkice. Žena je opuštena u svom udobnom okruženju, a njeno svetlo lice sa blagim osmehom kao da želi dobrodošlicu. Ona je obučena u crnu haljinu sa sivim rukavima. Okovratnik njene haljine je zakopčan do vrata, a kosa je vezana u punđu. Bela kecelja vezana oko struka, označava njenu ulogu u prikazanoj sceni u enterijeru.

U prikazanoj trpezariji na slici, desno od žene nalazi se prozor, naslikan belim, zelenim, žutim i sivim potezima četkice, sa koga se vidi crvena kuća u daljini. Prostor levo od žene izgleda više zbrkano zbog rasutih poteza četkice. Ipak, ova polovina slike je neverovatno kompleksna. Orman stoji višlje od žene u srednjem planu prostora, a staklo na njemu je razblaženo lakim potezima četkice. Odsjaj zelene i bele boje se odražava van vrata podrazumevajući osećaj stakla i transparentnosti. U ormanu se pojavljuje mnogo staklenih i porcelanskih predmeta, ali se njihova jasnoća gubi zbog zamagljenih poteza četkice i zamućene boje.

Ženska figura na slici se pojavljuje nejasno i bledo zbog slobodnih, i maglovitih poteza četkice Berte Morizo. Iako je njena figura zamagljena i slikarski stil ostavlja njenu aktivnost neodređenom, ženine ruke izgledaju kao da su zaokupljene nečim.

Ona verovatno drži neki kuhinjski predmet, kao što je šolja ili činija, na šta ukazuje otvoren orman. Na njenoj desnoj strani je sto sa stolicom, na kojem je činija sa voćem. Mali, beli pas stoji pored nogu žene i dodatno naglašava domaću atmosferu ovog enterijera. Oko žene je pod, koji je naslikan potezima četkice braon i plave boje i izgleda fluidno.

Boje na površini slike U trpezariji se stapaju i stvaraju utisak pokreta. Linije stvaraju treperave teksture i naglašavaju osećaj pokreta. Na primer, grupa žutih, crnih, sivih i crvenih poteza četkice izaziva osećaj bujnog cveća. Osim cveća, nagovešteni su i drugi predmeti, kao što su slike koje vise u gornjem levom uglu.

Pročitano 2285 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 31 Januar 2019 12:25
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci