Artnit

Četvrtak, 09 Oktobar 2014 12:05

Gustav Kurbe - Žena sa papagajem Istaknut

Podstaknut uspehom slike Aleksandra Kabanela Rađanje Venere u Pariskom salonu 1863. godine, Gustav Kurbe je nastojao da ospori Francusku akademiju na svoj način, slikom akta koji će biti prihvaćen od strane rigidnog žirija Pariskog salona. Slika Žena sa papagajem je bio prvi akt Gustava Kurbea koji je prihvatio Pariski salon 1866. godine, nakon prethodne prijave iz 1864. godine, kada je slika odbijena kao nepristojna. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Žena sa papagajem prikazuje ženu zavaljenu na leđima, sa kućnim ljubimcem papagajem, koji je na njenoj ispruženoj ruci. Tamne boje, kao da naglašavaju tamniju stranu žene. Naslikana je žena sa obrnutom glavom i torzom koji skreće prema njenim nogama, dok njen gornji deo torza ostaje na leđima, naglašavajući krivinu kuka jednog od najstarijih umetničkih simbola ženstvenosti. Njeno celo telo je kao krivina trudničkog stomaka ili rast od plodne zemlje. Žena drži jednom rukom belu draperiju, ali i ovaj njen gest sakrivanja je takođe senzualan. Ruka i draperija takođe služe važnoj funkciji kompozicije: oni prikrivaju konturu ženine desne strane, liniju koja snažno suprotstavljena verovatno umanjuje moćnu žensku krivinu ostatka njenog tela.

Kao što je glatka tekstura kose naglašena, na slici je naglašena i hrapavost draperije. Realna težina tela žene je suprotstavljena relativnom bestežinskom koje je naglašeno njenom podignutom rukom i papagajem. Papagaj je obojen živopisnim tropskim bojama. Njegov let kao da prkosi gravitaciji, dok se on nalazi na vrhu zakrivljene ruke žene koja izgleda podjednako svetlo. Papagaj, divlji simbol radosti obojen širokim potezima četkice, koje sugerišu ono šta je Eduar Mane kasnije prihvatio od Gustava Kurbea. Papagaj je priroda, egzotičan, nepredvidiv. To je i dionizijski elemenat koji je bio isključen iz akademske umetnosti, i kao takav se može shvatiti kao simbol seksualnosti, deo prirode koja je u svakom čoveku. Čak i pripitomljen, papagaj je nepredvidiv, spontan, a Kurbe je prikazao realistički njegovu spontanost i let od štapa do ruke žene, kao i njenu reakciju, njen neočekivani osmeh.

Kada je slika Žena sa papagajem bila prvi put izložena u Pariskom salonu, likovni kritičari su osudili "nedostatak ukusa" Gustava Kurbea, kao i njegov "nezgrapan" model "razbarušene kose". Žil Antoan Kastanjari, veliki branilac Kurbea ga je međutim, pohvalio zbog predstavljanja "žene našeg vremena".

Slika Žena sa papagajem se sukobila sa mnogim tradicionalnim temama i sa akademskom umetnošću. Posmatrači su bili šokirani prisustvom modela odbačene odeće i razbarušene kose. Ipak, ova provokativna slika naišla je na naklonost kod mlađe generacije umetnika, koju je Gustav Kurbe inspirisao zbog zanemarivanja akademskih standarda.

Pročitano 5168 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 23 Januar 2019 12:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Žena sa papagajem