Artnit

Sreda, 01 Oktobar 2014 13:26

Žan Onore Fragonar - Ukradeni poljubac Istaknut

Slika Ukradeni poljubac je prelomni trenutak u umetničkom stvaralaštvu Žana Onorea Fragonara, i sjedinjuje prošle i buduće uticaje posle sloma Francuske revolucije. Ova slika kombinuje igru erotskih tema njegovih ranijih slika sa novootkrivenom trezvenošću kompozicija i pažnjom za detalj. Slika se danas nalazi u muzeju Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Slika Ukradeni poljubac istražuje temu tajanstvene romantike i ugrabljenih strastvenih trenutaka. Na njoj je prikazan savršen "zaleđen" trenutak u vremenu, dva ljubavnika u činu krađe tajnog poljupca. Figure devojke i mladića su postavljene tako da skoro izgledaju kao karikature u strasnom zagrljaju. Devojka je koketna, naginje se za poljubac, a u isto vreme gleda daleko nazad prema ostalim ljudima u susednoj sobi. U skladu sa lakomislenošću u rokoko stilu, haljina devojke je naslikana sa izuzetnom pažnjom za detalje. Dekoracija i moda postaju skoro treći značajan lik na slici.

Boje koje Fragonar koristi spadaju u tipičnu rokoko paletu, kao što su pastelne tkanine, kremaste boje kože i bogati zlatni tonovi šume koji definišu pozadinu. Haljina devojke sjajne boje naglašava njene oči i daje joj vitkost i gracioznost. Njena koža je boje porcelana.

Postoji jasan kontrast između svetla i tame na ovoj slici. Kao glavni fokus kompozicije, devojka je osvetljena obimnim naborima njene satenske haljine, a užarena koža označena tihom direktnom svetlošću. Senke u pozadini naglašavaju zabranjenu vezu.

Žan Onore Fragonar je na slici Ukradeni poljubac kreirao tišinu, intimnog portreta sastanka u salonu, bela boja daje noćni sjaj scene, gde su ljubavnici uhvaćeni nespremni u trenutku ukradene strasti. Na ovoj i kasnijim slikama koristio je preciznije poteze četkice. Potezi četkice i dalje zadržavaju svoju fluidnost, što je evidentno u elegantnim oblinama ruke devojke i delikatnim draperijama tkanine. Novonastala pažnja na detalj može se najverovatnije pripisati popularnosti holandskih slikara poput Pitera Pola Rubensa i Fransa Halsa u to doba. Ovi slikari su mu bili inspiracija za sjajan završetak slike, kao i pomešane poteze četkicom i preciznost detalja, što je posebno očigledno na tepihu i tkanini na slici.

Pročitano 5839 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 Oktobar 2019 10:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Onore Fragonar - Ukradeni poljubac