Artnit

Nedelja, 03 Avgust 2014 10:52

Meri Kasat - Majka i dete Istaknut

Na slici Majka i dete iz 1905. godine američka slikarka Meri Kasat predstavlja temu odnosa između majke i deteta, koja je veoma česta u njenom slikarstvu. Ova slika prikazuje tradicionalnu žensku ulogu, a Meri Kasat verovatno njome simboliše i sve ono sa čim se ne slaže kada su u pitanju rodne uloge i tradicionalna verovanja. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Kada je Meri Kasat naslikala Majku i dete bila je na vrhuncu svog uspeha u umetničkoj karijeri. Modeli za majku i dete su verovatno bili susedi u blizini njene seoske kuće izvan Pariza.

Na slici Majka i dete je prikazana intimna svakodnevna domaća scena majke i deteta bez sentimentalnosti. Ideje kompozicije slike, uključujući isecanje i kadriranje scene, koje je Meri Kasat naučila od Edgara Dega iako nije zvanično bila njegov učenik, primetne su na ovoj slici, i uključuju posmatrača odmah u scenu koja je prikazana. Jake dijagonale formiraju strane stolice, a okvir ogledala obeležava pozadinu sa jakom vertikalom i horizontalom. Kretanje i aktivnost su kreirani pre svega slikanjem očiju, ramena i ruku majke i deteta u kompoziciji slike. Oni su prikazani u opuštenim pozicijama, očigledno nesvesni bilo koga ko ih posmatra.

Prostor na slici Majka i dete izgleda plitko, jer je naglasak dat više na boje, teksture i dizajn nego na stvaranje dubine. Odraz majke i deteta u ogledalima stvara potpuno nov izgled, alternativni pogled na scenu i vizuelni interes. Na slici su "zarobljeni" različiti efekti svetlosti. Čisti potezi zelene i zlatne ukazuju na prelivanje sunca i letnji dan, a ističu se i blistavi dodiri bledožute sa istaknutom kosom i haljinom.

Meri Kasat je smatrala da umetnik treba da misli na socijalni položaj žena kada ih slika. Na slici Majka i dete prikazana je najverovatnije siromašnija porodica, na šta ukazuje stara i dotrajala stolica na kojoj žena sedi i dete bez odeće. Boja kože majke i deteta koja deluje blago preplanulo, ukazuje da oni provode mnogo vremena van kuće. Meri Kasat je naslikala dete koje gleda u ogledalo, što ukazuje na stereotip da je žena dokona. Izgleda kao da majka uči svoju kćerku na veoma ranom uzrastu da se fokusira na lepotu i svoj nastup, ili da želi da joj kćerka bude privlačna za muškarce i da napravi svoj prioritet.

Slika Majka i dete je dobar primer impresionističke iskrenosti i konstantne individualnosti Meri Kasat. Kreiranje složenih, impresionističkih svetlosnih efekata ogledala odražavaju scenu na slici na maglovit, nejasan način.

Pročitano 2440 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 08 Oktobar 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Majka i dete