Artnit

Petak, 04 Juli 2014 14:01

Ivan Ajvazovski - Haos Istaknut

Slike morskih pejzaža zauzimaju više od polovine ukupnog stvaralaštva ruskog slikara jermenskog porekla Ivana Ajvazovskog. U svojim najboljim morskim pejzažima on otkriva svoj unutrašnji svet kroz duh vremena, svoje ideale humanizma i ljubav prema slobodi. Na slici Haos, poznatoj i po nazivu Stvaranje iz 1841. godine fokusira se na nemirno more, na kretanje talasa, otkrivajući njegovu veličanstvenost, izdvojenu atmosferom dubokog poštovanja za nepredvidljivi i beskompromisni duh mora. Slika se danas nalazi u muzeju Armeno u Veneciji.

Svaki aspekt slike Haos je zasićen bojom i izgleda kao da su oblaci i more u pokretu, i dolaze iz stvarnog života. More se talasa, oluja nailazi, a veliki oblaci i krug iznad mora su nalik na ogromne predatore, koji kao da žele da proždru more. Sunce se pojavljuje u centru slike među tamnim oblacima, usmeravajući svetlost na sumorne oblake i more, a njegov jasan i veoma naglašen sjaj usmeren nadole kao da cepa tamu u deliće. Slikajući efekte sunca čija se svetlost filtrira preko vode Ivan Ajvazovski predstavlja eterični kvalitet koji imitira neku vrstu magijskog realizma.

Svetlost je jedan od najvažnijih elemenata u umetnosti Ivana Ajvazovskog i predstavlja njegov večni simbol za život, nadu i veru. Ovaj koncept ima svoje duboke korene u jermenskoj kulturi i njenom vrednovanju svetlosti. Na slici Haos Ajvazovski prikazuje tamne oblake kao ogromno čudovište koje guta more, dok ih zlatna sunčeva svetlost rasteruje, donoseći posmatraču osećaj nade i olakšanja. Na taj način on naglašava da uvek postoji nada u teškoj situaciji.

Pročitano 2848 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Septembar 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ivan Ajvazovski - Haos