Artnit

Subota, 14 Juni 2014 11:52

Klod Mone - Umetnikova kuća u Aržanteju Istaknut

Početkom 1870-ih godina, umetnički fokus Kloda Monea se seli van salona Pariza i na otvorene prostore. Leto 1873. godine sa svojom porodicom provodi u Aržanteju, malom mestu blizu Pariza, gde je naslikao svoju poznatu sliku Umetnikova kuća u Aržanteju. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Klod Mone i njegova porodica su živeli u Aržanteju, od 1871. do 1878. godine, gde je u iznajmljenoj kući, uredio svoj prvi vrt. Tokom svog drugog leta koje je tu proveo, počeo je da slika svoju porodicu u ovom intimnom ambijentu.

Na slici Umetnikova kuća u Aržanteju Klod Mone prikazuje svog sina Žana, koji je tada imao pet ili šest godina. Dečak se igra obručem usred cveća i blistavog drveća na pošljunčanoj stazi obasjanoj suncem ispred njihovog doma u Aržanteju. Moneova supruga, Kamil, viri iz kuće obrasle u bršljan, a plava boja njene haljine je u skladu sa bojom plavo-belih ćupova. Ovi upečatljivi holandski ćupovi se javljaju i na kasnijim Moneovim slikama vrtova.

U prvom planu slike je široka staza koja je prekinuta samo potpisom umetnika desno. Sa svojom nabijenom površinom i oštrim, konvergentnim ivicama, staza definiše širok trapezoidni oblik, koji ide dužinom kuće i zatvara osvetljeno cveće u lejama. Veći deo staze i cela kuća su u senci. Tek na drugom kraju vrta i duž leve strane vrta sunce sija direktno. Mone meša različite nijanse plave i bež boje na stazi da bi smanjio njen sjaj. Ipak, on ispunjava prostor sa toliko svetlosti da gornji sprat kuće, sa svojim toplim, mekim žutim bojama, deluje kao neka vrsta zamene za sunce.

Slika Umetnikova kuća u Aržanteju je preteča slavnog Moneovog vrta u Živerniju, daje osećaj spokoja i mira. Čini se kao da je Klod Mone želeo da sačuva jedan porodični intimni trenutak, prikaže ga do savršenstva na ovoj slici.

Pročitano 6302 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Umetnikova kuća u Aržanteju