Artnit

Ponedeljak, 09 Juni 2014 14:32

Meri Kasat - Žena u crnom u operi Istaknut

Opera je česta tema impresionističkih slika. Ova tema je bila važan prostor za žene slikarke, kao što je bila američka slikarka Meri Kasat, jer su mogle da dobiju pristup tom prostoru, dok su druge javne površine bile nedostupne za njih. Meri Kasat na mnogim slikama prikazuje operu, usredsređujući se pre svega na publiku. Poznata slika sa ovom temom je Žena u crnom u operi ili kako se još naziva U loži iz 1878. godine, koja se danas nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Za Meri Kasat je slikanje u operi bilo slikanje u bliskom okruženju, u kome se ona osećala ugodno i srećno. Ona je često slikala rođake, posebno svoju sestru Lidiju, koja je na nekoliko slika opere. Međutim, identitet žene na slici Žena u crnom u operi je nepoznat, i ne izgleda da je u nekom odnosu sa Meri Kasat.

Na slici Žena u crnom u operi prikazana je žena obučena, u crno, bez pratnje u loži. Crna boja čini da žena izgleda elegantno. Njeno telo ne može da se vidi, kao ni njegova forma ispod njene crne haljine. Gledano iz profila, žena izgleda kao da pažljivo i ozbiljno posmatra sa dvogledom za operu. U levoj ruci drži zatvorenu lepezu, ali umesto gracioznog prikazivanja lepeze, ona je drži strogo, kao oružje. Ona je tu da vidi predstavu i želi da je ostave na miru. Iza nje, muškarci i žene koriste svoje dvoglede za operu da gledaju jedno u drugo. Nekoliko loža dalje u istom krugu čovek naslonjen preko balkona, pomno posmatra ženu u crnom kroz svoj dvogled za operu.

Kompozicija slike Žena u crnom u operi opisuje dva komplementarna prava trougla. Tamna odeća žene dominira donjim desnim delom slike, dok je gornji levi deo slike uglavnom otvoren prostor omeđen ložama. Meri Kasat prikazuje zlatne i bele savijene ukrase na ložama, kao i figure drugih gledalaca iz publike na jedan tipično impresionistički način.

Pročitano 4874 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 18 Avgust 2019 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Žena u crnom u operi