Artnit

Utorak, 06 Maj 2014 14:31

Berta Morizo - Letnji dan Istaknut

Na slikama francuske slikarke Berte Morizo često su prikazani privatni prizori otmenih dama iz njenog društvenog miljea. Ona je često odlazila u Bulonjsku šumu, parku na otmenom zapadnom obodu Pariza i tamo slikala. Slika Letnji dan iz 1879. godine je jedan od tri prizora iz Bulonjske šume, koji su izloženi na Petoj izložbi impresionista, 1880. godine. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Na slici Letnji dan Berta Morizo prikazuje dve savremene mlade žene iz srednje klase u trenutku dok sporo plove u čamcu na jezeru u Bulonjskoj šumi. Vizuelni utisak koji izgleda zarobljen na slici pojačan je malim detaljem, kočije sa konjem koje se brzo kreću duž daleke obale. Žene na slici, verovatno profesionalni modeli, takođe se pojavljuju i na nekim drugim slikama Berte Morizo.

Na slici Berta Morizo ne prikazuje detalje, ali svojim nemirnim, lepršavim potezima četkice spaja u celinu figure u prednjem planu sa namreškanom vodom iza njih. Zainteresovana za igru svetlosti, naslikala je labudove, refleksije na jezeru, kao i same dame brzim, cik-cak potezima četkice, po kojima je bila poznata. Kombinovanjem mnoštva boja, linija i oblika stvorena je iluzija osunčane vode na ovoj slici.

U tipičnom impresionističkom stilu, kompozicija slike Letnji dan je van centra, sa ženom u plavom kaputu delimično izbačenom iz prizora. Ipak, primećuje se kako se slični potezi četkice širom slike sakupljaju zajedno. Ova nejasna tekstura na slici stvara utisak "otvorenog vazduha" u jednom trenutku. Likovni kritičari tog vremena su često ovaj slobodni stil Berte Morizo procenjivali kao nemarnost ili "mazariju".

Pročitano 3135 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Berta Morizo - Letnji dan