Artnit

Utorak, 08 April 2014 15:48

Francisko Goja - Pas Istaknut

Španski slikar Francisko Goja je pred kraj života, između 1819. i 1823. godine naslikao seriju od 14 mračnih, uznemirujućih enigmatičnih slika direktno na zidove svoje kuće. Ove slike intenzivno prikazuju scene zlobe, sukoba i očaja, i ukazuju na njegovu ogorčenost i mračno raspoloženje. Pedeset godina posle smrti Goje, slike nisu bile uklonjene sa kuće, a kasnije su prebačene na platna i nazvane Las pinturas negras, Crne slike, zbog njihove tamne i dvosmislene prirode. Pas, jedna od slika iz ove serije, poznata i kao Gojin pas danas se nalazi u muzeju Prado u Madridu.

Slika Pas je podeljena na dva nejednaka dela: gornji, prljavooker "nebo" i manji zakrivljeni tamnobraon donji deo. Preko vrha donjeg dela je prikazana glava malog tamnog psa. Njegova njuška je podignuta, uši povučene nazad, a oči gledaju naviše. Sam pas je skoro izgubljen u ogromnoj površini ostatka slike, koja je prazna, osim tamne nagnute oblasti u blizini donjeg dela slike, koja sakriva njegovo telo.

Bleda tamna forma nad psom se ponekad smatra štetom, ali i namernim uključivanjem u sliku. Međutim, generalno se smatra za artefakt ranijih slika koje su ukrašavale zid, pre nego što je Goja naslikao psa preko.

Zagonetni prikaz psa je izazvao mnogobrojna tumačenja Gojinih namera. Slika se često tumači kao njegova simbolična predstava čoveka u uzaludnoj borbi protiv zlonamernih sila. Crna nagnuta masa koja pokriva psa se tumači kao živi pesak, zemlja ili neki drugi materijal u kome je pas sahranjen. Pošto se bezuspešno borio da se oslobodi, on sada ne može da uradi ništa. Ogroman prostor "neba", koji čini najveći deo slike pojačava osećaj izolovanosti psa i beznađe njegove situacije. Neki vide psa kako oprezno podiže svoju glavu iznad crne mase, plašeći se nečega izvan polja slike, ali i kao prikaz napuštenosti, usamljenosti i zanemarivanja.

Pas i druge Crne slike izgledaju veoma metaforično i fantastično, sa slojevima skrivenih značenja u svakoj slici. Francisko Goja nije otkrio inherentna značenja ovih slika, i nije im dao čak ni ime. Mnogi likovni kritičari i filozofi su pokušali da odgonetnu značenje psa. I, dalje Crne slike, a posebno Pas plene pažnju posmatrača.

Pročitano 6696 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Francisko Goja - Pas