Artnit

Subota, 29 Mart 2014 17:14

Meri Kasat - Jorgovani na prozoru Istaknut

Američka slikarka Meri Kasat je uglavnom slikala portrete, scene iz opere i odnose majka-dete, a retko čiste mrtve prirode. Međutim, ponekad je slikala predeo ili cvetne elemente unutar kompozicija slika kao šarene pozadine ili akcente. Najpoznatija njena slika mrtve prirode su Jorgovani na prozoru, ili kako se još naziva Vaza sa jorgovanima, slikana verovatno u periodu od 1880-1883. godine. Ova slika je prvobitno bila u vlasništvu, pariskog kolekcionara, Moiza Drajfusa, koji je bio njen prijatelj i mecena, a danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Jorgovani na prozoru odiše nostalgijom. Ljubičasta vaza, koja je prikazana stavljena na nešto što izgleda kao da je polica ili radna površina u stakleniku sadrži ljubičasti i beli jorgovan. U pozadini je otvoren prozor.

Najjednostavniji predmet, vaza sa jorgovanima je predstavljen ugaono, živo i istaknuto, što je karakteristika najboljih slika Meri Kasat, i nije iznenađujuće s obzirom na njenu ljubav prema vrtovima i cveću. Inspirisana bojama prirode, ona ju je prikazala svojim bojama harmonije. Zelene i ljubičaste nijanse dominaraju slikom stvarajući impresivan utisak.

Pročitano 3230 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 28 Juli 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Jorgovani na prozoru