Artnit

Petak, 21 Mart 2014 17:23

Žorž Sera - Cirkus Istaknut

Posle slika Parada i Kan-kan, Cirkus je bila treća slika u nizu, na kojoj je Žorž Sera prikazao popularne atrakcije savremenog grada i noćne zabave. Na slici Cirkus, koja je poznata i kao njegova poslednja slika pred smrt, u martu 1891. godine, Žorž Sera prikazuje uzbuđenje i akciju cirkuske predstave. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Jedan od najpopularnijih cirkusa tog vremena, koji je Žorž Sera verovatno posećivao bio je cirkus Fernando na Monmartru, poznat podjednako po posetama pesnika i slikara. Ovaj cirkus je nudio određen stepen originalnosti na svojim predstavama koje se nisu mogle videti bilo gde, malo sedišta za publiku i malu arenu.

Kompozicija slike Cirkus je sastavljena od različitih linija koje izazivaju emocije. Prikazana su dva prostora jedan uz drugi. Prostor za scenu i artiste, naslikan je krivim linijama, stilizovanim arabeskama i spiralama, i ispunjen dinamičnim tenzijama, ili čak neravnotežom. Prostor za sedenje i publiku je ortogonalan, nepomičan, strogo geometrijski. Arhitektura je jedini deo scene koja ima prave vertikalne linije. Publika je prikazana pod uglom, kao i mnogi šeširi posetilaca na vrhu.

Boje na slici kao da se povinuju preciznim pravilima. Osnovne boje, čista svetlost, bela boja dominiraju slikom. Naglašene su tri osnovne boje: crvena, žuta i plava, modulirane malim metodičkim potezima četkice kojima je stvoren ritam linija. Crvena, žuta i narandžasta liče na plamene na različitim temperaturama. Čak i kada je prikazana crna boja na odeći nekih ljudi iz publike, njene tamne nijanse su oživljene narandžastim sjajem koji zahvata sve na slici. Ostale figure na slici obučene u slične vatrene boje daju celoj slici čist sjaj. Konačno Žorž Sera izoluje sliku i tamnom granicom naslikanom direktno na sliku, i ravnim okvirom u istoj plavoj nijansi, što je sastavni deo slike.

Žorž Sera u sliku unosi emociju, a pokret u jedan deo cirkuske scene. Klovn na prednjem delu slike se izdvaja sa kožom pokrivenom belom šminkom nasuprot crvenoj kosi i odeći. Elegantno obučen direktor cirkusa desno, smešten je ispred klovnova i akrobate koji skače ispred njega. Fokusna tačka slike je mlada žena koja hrabro jaše divljeg belog konja ka levom centru slike. Jahanje bez sedla na divljem konju je uvek bila deo predstave u cirkusima tog doba, ali su izvođači uvek bila muškarci.

Iako je slika Cirkus ostala nedovršena, izložena je u Pariskom salonu nezavisnih 1891. godine. Jedan likovni kritičar je primetio da: "Sve u Cirkusu postiže harmoniju kroz analogije, kroz pomirenja suprotnosti, stvarajući osećenje veselosti: rastuće linije, sukcesivni kontrasti tonova, izražena dominacija narandžaste boje, istaknuti okvir suprotnog tona i boje u odnosu na celinu." Slika je izazvala i veliku kontroverzu zbog sličnosti sa plakatom za spektakl Promenade de l'Horloge, francuskog slikara Žila Šerea i označena kao plagijat. Istoričar umetnosti Meier Schapiro je kasnije dokazao da je osnovu za sliku predstavljao plakat anonimnog autora, štampan za Nouveau Cirque 1888. godine.

Pročitano 6764 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Avgust 2019 10:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Sera - Cirkus