Artnit

Četvrtak, 06 Mart 2014 16:14

Antoan Vato - Ljubavna pesma Istaknut

Francuski slikar Antoan Vato, tvorac rokoko stila je bio fasciniran životom i kretanjima u pozorištima, vrtovima i kafeima. Istoričari umetnosti smatraju da je razvio senzibilitet za prirodu, uživanje u životu i čulnosti. Tako nastaje slikarski žanr (Fêtes galantes) koji prikazuje aristokrate dok slušaju muziku, ili poeziju, ili se udvaraju u raskošnom pejzažu. U tom duhu je i poznata slika Ljubavna pesma iz 1717. godine, koja se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Na slici Ljubavna pesma prikazan je galantan prizor, romantična idealizovana scena u bujnom imaginarnom pejzažu. U glavnom fokusu kompozicije je gitarista u pozorišnom kostimu jarkih boja i devojka u raskošnoj haljini, koja sedi ispred njega i drži note. Njihov odnos je naglašen dijagonalnim odvajanjem figura. Gitarista, koga Vato često prikazuje na svojim slikama, kao da šarmira "mračno zadovoljstvo melanholije srca". Mermerna bista filozofa sa bradom pojavljuje se iznad gitariste, okrenuta desno u odnosu na sekundarne figure na slici, i kao da sluša razgovore para u prvom planu slike. Ljudi u elegantnoj raskošnoj aristokratskoj odeći su zaokupljeni svojim aktivnostima, i ne obraćaju pažnju na dva glavna aktera na slici. Oni izgledaju pomalo tužno i kao da osećaju da će njihova zadovoljstva biti prolazna.

Pejzaž na slici podseća na pozorišne kulise, na "pozorište prirode", u kome pripadnici mondenskih društvenih krugova uživaju u dokolici. Razigrani kontekst je dobro ukomponovan virtuoznim stavljanjem dve ličnosti u dijagonalnoj kompoziciji, blagim skladom pastelnih boja i formalnom lakoćom kompozicije.

Antoan Vato je na slici Ljubavna pesma stavio eleganciju iznad lepote i dopadljivost iznad snage. Sliku odlikuje jak, bogat, a istovremeno nežan kolorit, pomalo setna atmosfera, i elegantne figure.

Pročitano 3166 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Novembar 2018 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Antoan Vato - Ljubavna pesma