Artnit

Utorak, 04 Mart 2014 18:23

Bartolomeo Esteban Muriljo - Mladi prosjak Istaknut

Slika Mladi prosjak, takođe poznata pod nazivom Dečak koji se bišti je prvi poznati primer veoma popularnih žanrovskih slika španskog slikara Bartolomea Estebana Murilja, koje prikazuju uličnu decu u Sevilji. Tema slike odražava surovu realnost XVII veka u Španiji, gde je siromaštvo bilo rašireno, a mnogo dece bez roditelja ostavljeno da se brine o sebi na ulicama. Slikana sredinom 1640. godine, slika Mladi prosjak predstavlja Muriljov rani stil i sadrži neke elemente baroknog stila po kome je on najpoznatiji. Slika se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Na slici Mladi prosjak prikazan je mali čupavi dečak obučen u pocepanu staru odeću, koji sedi na podu u prašnjavoj sobi. Dečak gleda dole, i usmeren je na komad svoje košulje koji drži u rukama. Stopala dečaka su bosa i prljava, što ukazuje da nije nosio obuću već dugo. Svi ovi detalji ukazuju na činjenicu da je dečak ulični prosjak. Na levoj strani dečaka je glineni ćup i slamnata korpa, iz koje su neke jabuke prosute na pod. Desno od njega se mogu videti ostaci ili ljuske onoga što je izgleda bilo kraba ili škampi.

Nijanse žute i braon boje daju slici topao osećaj. To je posebno izraženo u bojama koje se koriste za sunčevu svetlost koja pada na zidove. Tamnobraon i crni delovi prostorije su u senci.

Cela scena na slici je osvetljena od strane dolazeće prirodne svetlosti, koji je Muriljo slikao u stilu kjaroskuro. Ovaj stil je često korišćen u periodu baroka, a posebno od strane italijanskog slikara Karavađa. Svetlost dolazi na scenu sa prozora na levoj strani, iznad ćupa i korpe jabuka, i stvara se veoma jak kontrast između tajnovite tamne pozadine i potpuno osvetljenog dečaka u prvom planu.

Kompozicija slike se zasniva oko dijagonalne linije i osa, što je odlika mnogih baroknih slika.

Muriljo je idealizovao prikaz dečaka i ignorisao užasne segmente njegovog života na ulici. Dečak je usmeren na aktivnost koje savremeni posmatrač ne može odmah da shvati, na traženje i ubijanje vaški. Scena na slici može biti naizgled banalna, čak i neukusna za slikanje, ali, u stvari, slike bištenja su bile česte u XVI i XVII veku. Ova tema je bila naročito popularna u holandskim žanr scenama, koje su često prikazivale majke kako bište kosu svoje dece. Ovaj higijenski čin je viđen kao simbol čistoće i čišćenja sebe od greha, kao i dokaz majčinske dužnosti. Teme bištenja su kasnije postale popularne na slikama u Italiji i Španiji, i s vremena na vreme su preuzimale i druge konotacije. Tako su slike čoveka i žene, koji jedno drugom traže vaške tumačene kao erotika u prirodi. Na slici Mladi prosjak, čin dečaka koji sam sebe bišti najverovatnije ima duhovnu poruku, pozivajući se na nevinost i čistotu dece.

Okolnosti koje su navele Murilja da naslika mladog prosjaka su nepoznate. Možda ga je naslikao zato što je bio pripadnik franjevačkog reda, koji je propovedao skroman način života i bio milosrdan prema siromašnima. Pretpostavlja se i da su flamanski trgovci koji su živeli u Sevilji naručili ovu sliku, jer su takve žanr scene bile beoma popularne u holandskoj i flamanskoj umetnosti u to doba. Njegovo istovremeno šokantno i živo prikazivanje prljavog uličnog dečaka na slici izazvalo je fascinaciju španskih ljubitelja umetnosti XVII veka. Muriljo je naslikao brojne slike na ovu temu, a njegove slike dece prosjaka, dok jedu ili se igraju postale su izuzetno popularne među bogatim kolekcionarima.

Bartolomeo Esteban Muriljo je na slici Mladi prosjak predstavio dečaka sa gotovo klasičnom milošću, crte koja ukazuje na nežnost i sentimentalnost, koja će postati odlika njegovih kasnijih slika. Neki istoričari umetnosti veruju da je ova dramatična kompozicija, melanholična i realistička, ima u osnovi mistični, čak religiozni značaj. Gotovo silovito dejstvo sunčevih zraka koji prelaze prozor da osvetle dečaka, zbijenog u svojoj introspekciji, ukazuje da to može biti epizoda iz života sveca. Alternativno, slika može biti alegorija milosrđa. Šta god da je tema, ova živa slika, spolja jednostavna scena iz svakodnevnog života, čini se da skriva mnogo dublje značenje, ali se može samo pretpostavljati šta bi to moglo biti.

Pročitano 4244 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Novembar 2018 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Bartolomeo Esteban Muriljo - Mladi prosjak