Artnit

Četvrtak, 20 Februar 2014 16:52

Gustav Kurbe - Očajan čovek Istaknut

Četrdesetih godina XIX veka francuski slikar Gustav Kurbe je naslikao više autoportreta. Mnogi od ovih autoportreta su u romantičarskom stilu, na šta ukazuju glatke linije i savršenstvo oblika romantičarske škole slikarstva. Među njegovim slikama iz tog perioda poznat je autoportret Očajan čovek, koji je završio 1845. godine. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Gustav Kurbe na autoportretu Očajan čovek simbolično predstavlja ljudsku patnju i izražava emocionalno i psihološko stanje pojedinca. On prikazuje sebe kao emotivnog, očajnog čoveka. Sa široko otvorenim očima, Kurbe gleda pravo u oči posmatrača i čupa svoju kosu.

Na slici Kurbe koristi ograničenu paletu boja. Smelim i kontrastnim bojama i tonovima pokušava da pokaže i naglasi svoju očajnu i izbezumljenu stranu, svoje sopstvene unutrašnje sukobe i borbe. On naglašava razliku u tonovima slike, posebno njegove bele košulje i ruku nasuprot tamne boje kose, brkova i brade. Belo u njegovim očima nasuprot tamnih zenica postižu isti efekat, dramatičan i upadljiv. Nijansama crveno-ružičaste boje na obrazima i usnama usmerava se pažnja posmatrača na lice. Maslinastozelena i žuta boja u pozadini je veoma slična boji kože. Linije njegove košulje i ruku su dosta izražene i naglašavaju intenzivne i jake emocije. Tekstura slike je uglavnom prilično gruba, na nekim mestima glatka, ali na mnogim mestima se mogu zapaziti potezi četkice, koji stvaraju istovremeno mahnito i nemirno raspoloženje.

Gustav Kurbe se nikada nije smatrao samo romantičarskim slikarem, ali autoportret Očajan čovek je naslikan u romantičarskom stilu. Kada posmatrač pogleda ovaj autoportret doživi ne samo njegov očaj, kao što to sugeriše naslov slike, već shvata i kakva ličnost je bio i sam Gustav Kurbe. Smeo, radikalan, ambiciozan Gustav Kurbe je bio odlučan u osporavanju utvrđenih slikarskih žanrova, protestovao protiv tradicionalnih stereotipa, i promenio tok istorije umetnosti.

Pročitano 6684 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Očajan čovek