Artnit

Subota, 15 Februar 2014 17:32

Albert Direr - Lav Istaknut

Poznata slika Lav Alberta Direra iz 1494. godine je umetničko delo, koje je i primer ilustracije nauke. Naturalistički prikaz lava sadrži elemente potrebne za precizno naučno prikazivanje ove životinje. Anatomski detalji i izbor poze dozvolili su Direru da predstavi lava u veoma prirodnoj situaciji. Smatra se da slika nije bila naslikana iz života, i da je verovatno zasnovana na Lavu Svetog Marka, simbolu grada Venecije. Ova slika se danas nalazi u muzeju Kunsthale u Hamburgu.

Albert Direr na slici Lav prikazuje lava u pejzažu, koji bi mogao biti njegov prirodan ambijent. Nekoliko detalja se izdvaja iz pozadine, ali malo je toga što ukazuje da ima nečeg izvan stena i trave. Lav izgleda kao da miruje. Njegova anatomija i karakteristike su jasno prikazane, a njegova poza pokazuje njegov prirodan gest i pokret. Delikatna krivina tela od repa, preko leđa i prednje leve šape ukazuje na gracioznost ove moćne životinje. Kameno lice uokviruje glavu lava, a zlatne vlati trave usklađene su sa bojom njegovog tela i grive. Njegovo lice se vidi pod blagim uglom, čime Direr prikazuje oblik i dubinu glave i grive. Više detalja na samoj slici naglašava karakter lava i daje mu polu-ljudske kvalitete. Najviše od njih ističe se izraz lavljeg lica. Njegove žuto-zlatne oči gledaju ispitivački, sa poverenjem, i ponosom.

Sve studije lavova Alberta Direra imaju ogromnu vrednost kao umetnička dela, i kao naučne ilustracije, ali slika Lav se posebno izdvaja pre svega, zbog upotrebe svetlih boja. Prisustvo pozadine, koja sugeriše prirodno stanište lava, takođe je jedinstvena karakteristika ove studije, i ne pojavljuje se u njegovim kasnijim crtežima i slikama lavova nastalih za vreme njegovih putovanja u Holandiju. Ovaj lav, iako izgleda potpuno divlje i prirodno, takođe je jedinstvena kombinacija umetnosti i naučnog rada.

Pročitano 2965 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 30 Mart 2014 16:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Albert Direr - Lav