Artnit

Petak, 17 Januar 2014 16:48

Vinsent van Gog - Žitno polje sa vranama Istaknut

Žitno polje sa vranama izdvaja se kao jedna od nasnažnijih slika Vinsenta van Goga. Ova slika je bila predmet mnogih tumačenja, nagađanja i mitova. Često se navodi da je to njegova poslednja slika, ali o tome ne postoje jasni istorijski zapisi. Njegova pisma iz tog perioda ukazuju da je slika završena oko 10. jula 1890. godine u Overu. Slika prenosi osećaj nemira i usamljenosti umetnika u njegovim poslednjim godinama života. Danas se ova slika nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Vinsent van Gog je voleo prizor žita koje talasa vetar, koji prikazuje i na slici Žitno polje sa vranama. Žitno polje svetložute boje se proteže horizontalno preko cele slike. Ono pokriva više od polovine slike, i kao i sve ostalo na slici uzburkano je do krajnje granice. Nebo, polje i vrane izgledaju kao da se kreću.

Mračno i olujno noćno nebo u pozadini je u kontrastu sa žitnim poljem i stvara veoma melanholična osećanja. Dramatično, tmurno nebo, kao i široko žitno polje sa jatom vrana, koje se dižu iznad njega stvaraju zloslutni prizvuk uznemirenosti i osećaj teskobe.

Jato vrana leti preko horizonta i dodaje simbolično značenje ovoj slici. Ali, ostaje pitanje da li vrane samo izleću iz žitnog polja, ili lete prema slikaru, ili se udaljavaju od njega.

Da bi istakao centralnu temu i podelio sliku na delove Vinsent van Gog koristi staze. U prvom planu su dve staze u svakom uglu slike, a treća u sredini. Osećaj njihovog grozničavog kretanja je snažan. Prednje staze izgledaju kao da potiču iz niotkuda i vode nikuda. Srednja staza vijuga prema horizontu, ali posmatrač nikada neće saznati da li se srednja staza nastavlja dalje, izvan žitnog polja.

Vinsent van Gog na slici Žitno polje sa vranama prenosi i izražava svoj unutrašnji nemir i borbu. Dramatična paleta, vijugave linije i visoke stabljike pšenice stvaraju atmosferu uznemirenosti. Vrane, prikazane sa nekoliko poteza crne boje kruže nisko iznad žitnog polja, pod zloslutnim nebom kome preti letnja oluja. Tako ova slika kao da više govori o ushićenju, koje se surovo pretvara u očaj, i nije čudo što se smatra tragičnim završetkom umetničkog stvaralaštva Van Goga.

Pročitano 16476 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 18 Novembar 2018 13:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Žitno polje sa vranama