Artnit

Nedelja, 22 Decembar 2013 17:23

Pol Kle - Dvorac i sunce Istaknut

Veoma individualni stil nemačko-švajcarskog slikara Pola Klea je bio pod uticajem pokreta u umetnosti koji su uključivali ekspresionizam, kubizam i nadrealizam. Njegova umetnička dela su često prepuna aluzija na snove, muziku, poeziju. Slika Dvorac i sunce iz 1928. godine stvara imaginaran likovni svet i predstavlja osoben izraz u apstraktnoj umetnosti. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Dvorac i Sunce je stilski stvorena od raznih geometrijskih oblika i raznih nijansi boja. Usamljeno sunce sija na nebu koje je prikazano snažnim linijama i strukturom. Pravougani oblici raznih veličina dodaju dubinu apstraktnom prikazu. Složen niz trouglastih oblika stvara imaginarni izgled grada.

Na slici se povezuje apstraktno sa realnošću, dok se oblici dekonstruišu da bi formirali zanimljive prikaze. Pozadina boje gline pruža posmatraču jasniju sliku o tome kako izgledaju oblici koji formiraju gradske obrise intenzivne boje i svetlosti. Pol Kle koristi fragmente žute boje da razbije braon boju koja se pojavljuje svuda.

Na slici Dvorac i sunce Pol Kle stvara imaginarnu predstavu grada. Dodir realizma, naglašeni uglovi, raznovrsni pravougaoni oblici i intenzivne boje raznovrsnih nijansi stvaraju grad geometrijskog oblika. Nad ovim neobičnim gradom je sunce koje kao da ga obasjava i unosi svetlost u razigranost oblika. SIika Dvorac i sunce Pola Klea nastavlja da inspiriše i da intrigira.

Pročitano 2903 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Avgust 2021 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Dvorac i sunce