Artnit

Nedelja, 01 Decembar 2013 20:34

Edvard Munk - Ples života Istaknut

Slika Ples života, završena 1899. godine, pripada seriji slika Friz života, kategoriji pod nazivom Ljubav, norveškog slikara Edvarda Munka. Tri glavne teme serije Friz života, ljubav, anksioznost i smrt su jasno izražene na slici Ples života. Ova slika se smatra za jednu od najvažnijih slika iz serije Friz života i danas se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Oslu.

Edvard Munk na slici Ples života koristi tri ženske figure da opiše tri faze života. On prikazuje promene ženskih ličnosti od adolescencije, preko zrelog doba do starosti. Svest o biološkom ciklusu ljudskog postojanja izražava rastvarajući figure u pejzažu, kao da je njihova sudbina nedeljiva od višeg ritma prirode.

Slika Ples života odražava svetle letnje noći duž obale Aasgardstranda u fjordovima Osla. Naslikana je svetlost punog meseca, parovi u silovitom plesu. Falički odraz mesečine u vodi daje sceni raspoloženje erotičnosti. U središtu slike, čovek u tamnom odelu i žena u crvenoj haljini kao da su međusobno potonuli. Oboje su u najboljim godinama svog života. Ženina haljina obavija čoveka oko njegovih nogu, nekoliko pramenova njene kose dopire do njega. Oči čoveka su zatvorene, i ovaj par je potpuno okrenut sebi i nesvestan drugih ljudi. Na levoj strani je mlada devojka u beloj haljini koja sa osmehom na licu ulazi na scenu. Njena ruka poseže ka cvetu ispred nje. Na suprotnoj strani, starica stoji u crnoj haljini. Ona je povučena, gleda ples para u središtu slike sa gorkim izrazom lica i preklopljenim rukama.

Blizina između žena na slici predstavlja kratak život i brz prelazak iz jedne faze života u drugu. Mlada žena u belom simboliše čistoću, mladost i nevinost. Žena u središtu slike obučena u crveno, simboliše erotičnost i dramu. Ona je savršen prikaz jedne zavodnice koja se zaljubila u čoveka pored nje. Žena u crnom na desnoj strani slike simboliše usamljenost i starost.

Pored upotrebe boja, Edvard Munk produbljuje razlike tri žene na slici različitim linijama koje ocrtavaju njihove figure. Mlada devojka sa leve strane je ograđena osetljivim, živim potezima koji naglašavaju njeno oduševljenje životom. Valovite linije koje su posebno naglašene na crvenoj haljini žene u središtu slike ukazuju na razigranost i bujanje života. Sa ovim ženama u kontrastu je žena u tamnoj haljini sa desne strane prikazana ugaonim i krutim linijama, koja izgleda kao da se povukla iz plesa života.

Slika Ples života se može tumačiti sa aspekta različitih stavova i na različitim nivoima. Promena ženskih figura na slici prikazuje životni ciklus ljudi. U ovom "svetlu letnje noći", piše Edvard Munk, "život i smrt, dan i noć idu ruku pod ruku". Zaista, smrt je rođenje života, a Munk to prikazuje na ovoj slici.

Pročitano 7241 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Februar 2022 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Munk - Ples života