Artnit

Sreda, 23 Oktobar 2013 20:01

Klod Mone - Svraka Istaknut

Svraka je jedan od oko 140 zimskih pejzaža koje je naslikao francuski slikar Klod Mone. Slika je završena 1869. godine, i to je njegova najveća zimska slika. Ona predstavlja i jedan od prvih primera slikanja obojenih senki, koje će se kasnije povezivati sa impresionizmom. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Da iznajmi kuću za sebe i svoju porodicu u malom gradu Etretatu u Normandiji 1868. godine Klodu Moneu pomaže kolekcionar umetničkih slika i njegov prvi mecena Louis Joachim Gaudibert. Oporavljajući se od jednog perioda depresije Mone se pridružio svojoj ženi Kamil Donsije i njihovom jednogodišnjem sinu Žanu u kući u Etretatu u oktobru 1868. godine. Tu je naslikao svoj čuveni pejzaž Svraka.

Na slici Svraka prikazan je snežni pejzaž na jakom popodnevnom suncu sa oštrim senkama koje se prostiru na slici. U prvom planu su sneg i senke, na sredini je ograda od šiblja sa debelim slojem snega. Na levoj strani slike je usamljena tamna svraka na ogradi od šiblja nalik muzičkoj noti u svetu prirode. Braon ograda daje osećaj topline mestu gde sedi svraka. U pozadini su duge kuće od cigli sa dimnjacima. Drveće i krovovi kuća prekriveni su snegom bledoplave boje. Svetle boje, plavkasta senka ograde povećavaju idiličnost atmosfere na slici. Sunce i senke dopunjuju prikazan ambijent. Sunčeva svetlost obasjava sveže napadan sneg koji stvara plave senke. Svetlost i boje na slici skreću pažnju na svraku koja je svojom tamnom bojom u suprotnosti sa svetlom pozadinom. Suptilne promene senki na snegu prikazuju različite nijanse na tamnoj ogradi i plavoj vodi. Mone na slici menja svoju uobičajenu paletu i koristi ledeni spektar boja uključujući belu, sivu i ljubičastu. Nebo je tamnije u odnosu na snegom pokriven predeo, dok je sneg tamnobele boje.

Osećaj mira, odmora i tišine stvaraju horizontalne, relativno meke linije, kao što su zid, krov kuća, horizontalni vrh brda, dve horizontalne linije koje čine horizont. Uočljive su i krivine u okviru drveća. Grane drveća sa nanosima snega kao da se savijaju i krive. U izvesnom smislu to je vizuelna metafora koja ukazuje na smirenost i osećaj spokojstva.

Slika Svraka Kloda Monea ima fotorealistički kvalitet. Mone koristi suptilne nijanse boje u vrlo ograničenoj paleti. Inovativno korišćenje svetla i blede, blistave boje vodilo je ka negativnoj reakciji Pariskog salona, čiji žiri ju je odbio 1869. godine. Danas istoričari umetnosti smatraju da je Svraka jedno od Moneovih najboljih zimskih pejzaža.

Pročitano 4911 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Juli 2014 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Svraka