Artnit

Utorak, 15 Oktobar 2013 18:37

Nega afelandre Istaknut

Afelandra je zanimljiva tropska biljka. Gaji se kao sobna biljka zbog svojih neobičnih listova i cvetova. Nega i održavanje afelandre je veoma složeno i nije za početnike. Tokom cele godine zahteva topao, vlažan vazduh i mnogo svetlosti.

Afelandra najbolje uspeva u prostoriji gde ima dovoljno svetlosti, ali ne treba da bude na direktnom sunčanom svetlu i na promaji. Nije otporna na suv vazduh, a da bi dobro napredovala zahteva visoku vlažnost vazduha, oko 60 odsto.

Zimi afelandri odgovara svetlo mesto i temperatura od najmanje 13 do 15 stepeni, a leti joj više prija polusenka i temperatura od 18 do 25 stepeni.

Zbog bolje propusnosti vlage afelandru je najbolje posaditi u tresetastu zemlju, a u podmetač saksije treba staviti malo šljunka. Može da se drži i u podmetaču koji je ispunjen vodom, ali na kamenčićima, jer dno saksije ne sme da bude u vodi. Na taj način se sprečava direktan dodir vode sa zemljom i korenjem.

Afelandra treba da se zaliva redovno, da listovi ne bi omlitavili i počeli da opadaju. Prija joj meka voda, bez krečnjaka, najbolje kišnica. Pri zalivanju treba paziti da se voda ne zadržava u podmetaču saksije, jer to bi moglo da izazove truljenje korenja i uginuće biljke.

Tokom rasta afelandru treba zalivati bar dva puta, a u vreme cvetanja tri puta nedeljno. Kada zahladi zalivanje se smanjuje, a biljka stavlja na svetlo mesto.

Najmanje dva puta dnevno, afelandru treba orošavati, i to ujutru i uveče. Dva puta nedeljno vlažnim sunđerom se mogu brisati listovi.

Kada biljka poraste i potrebna joj je veća saksija treba je presaditi. Može da se presađuje tokom cele godine, osim u zimskom periodu to jest fazi mirovanja.

Afelandra se najbolje razmnožava u kasno proleće. Odrezana reznica sa vrha stabljike se stavlja u vodu ili u hormon za zakorenjivanje zelenih biljaka i ugura u zemlju. Reznice mogu da se zakorenjuju i u pesku izmešanom sa tresetom, a saksija sa njima se stavi na svetlo i toplo mesto, i eventualno, pokrije prozračnom folijumskom kesom.

Afelandra se prihranjuje svakih 14 dana tečnim đubrivom za cvetnice, a kada počne da cveta, zaliva se svakodnevno vodom sa dodatkom nekoliko kapi tečnog đubriva. Zimi se prihranjuje kada je na veoma toplom mestu, oko 23 stepeni. Pri prihranjivanju treba biti oprezan, jer od prejakog prihranjivanja lišće manje ili više nabubri.

Kada afelandra precveta, treba odstraniti uvele cvetove, a cvetnu stabljiku odseći i ostaviti je da se 5 do 6 nedelja odmara u hladnijoj prostoriji, od 14 do 15 stepeni, i zalivati tek toliko da se zemlja sasvim ne osuši. Posle mirovanja mlade grančice treba skratiti na 3 lista i presaditi u malo veću saksiju, na čije dno se stavlja drenažni sloj od stiropora, sitnog šljunka ili komada polomljenih saksija. Tako presađenu biljku treba staviti na dobro osvetljeno i toplo mesto i obilno zalivati. Posle 4 do 5 nedelja, kada se biljka dobro ožili, može se početi sa prihranjivanjem.

Pročitano 7648 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 02 Juli 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega afelandre