Artnit

Petak, 02 Novembar 2012 19:41

Nega juke Istaknut

Juka je sobna biljka koja je laka za gajenje i ne zahteva nikakve posebne uslove nege.

Juka voli sunce. Potrebno joj je mnogo svetla da bi napredovala i zato je najbolje da se stavi u svetlu prostoriju.

Idealna temperatura za rast juke je od 17 do 27° C. Zimi se temperatura ne sme spustiti ispod 15° C, jer joj može štetiti hladnoća. Leti je za nju pogodna sobna temperatura ili neko sunčano mesto napolju. Dobro je da se leti iznese napolje, a posebno su zanimljiv ukras za sunčanu terasu ili verandu.

Juku treba redovno zalivati, a zemlja treba da bude uvek vlažna, ali ne i jako mokra jer bi to moglo izazvati truljenje korena. Leti joj je potrebno mnogo vode i treba da se zaliva dva do tri puta nedeljno. Prijaće joj i prskanje jedanput nedeljno, posebno ako je unutra. Ako se leti zaliva obilno biće zelena i imaće puno listova. Zimi treba da se zaliva otprilike svakih deset dana, tako da zemlja uvek bude vlažna i da se ne isuši.

Juka se može razmnožavati semenom ili reznicama. Seme je najbolje posejati tokom marta u obični supstrat, prekriti najlonom i staviti na toplo mesto. Od reznice možete da gajite novu biljku tako što ćete u posudu sa vodom užiliti odsečenu grančicu.

Dok je mlada, juku treba presađivati otprilike jedanput godišnje, a nakon tri do četiri godine samo izmenite gornji sloj zemlje. Prilikom presađivanja na dno posude treba staviti šljunak ili komadiće cigle radi bolje drenaže.

Listovi juke se mogu brisati vlažnom krpom. Ne prskajte ih sjajem za lišće. Za sjaj listova i protiv prašine operite listove pivom, ali samo penom i samo gornje delove listova, nikada donje.

Najbolja zemlja za juku je baštenska zemlja. Potrebna je plodna zemlja pomešana sa peskom. Pesak će absorbovati višak vode i vlage i koren će biti bezbedan.

Prihranjivanje juke je posebno bitno tokom letnjih meseci i tada dodajte vodi tečno đubrivo dva puta nedeljno. Tokom zime treba prestati sa prihranjivanjem.

Juka raste tako što na vrhu biljke rastu novi listovi, a stari listovi na dnu biljke postupno odumiru. Stablo postepeno ostane ogolelo, kao palma.

Ako negujete juku pravilno imaćete vrlo dugo zanimljivu "skulpturu " u enterijeru svog doma.

Pročitano 21992 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Januar 2020 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega juke