Artnit

Ponedeljak, 08 Juli 2013 19:38

Iris - perunika Istaknut

Iris ili perunika, kako se često naziva je višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji u vrtovima zbog cvetova zanimljivih oblika i raznovrsnih boja. Ova baštenska biljka cveta raskošno i u lošijim uslovima. Kao rezani cvet unosi svežinu i boju u enterijer doma.

Rod irisa je veoma raznolik, čini ga više od 200 vrsta i veliki broj sorti. Podeljeni su u tri glavne vrste: visoki, srednje visoki i niski bradati irisi.

Iris cveta u svim bojama, ali najčešće u raznim nijansama plave. Cveta i u beloj, plavoj, žutoj, smeđoj, ljubičastoj, ružičastoj, crvenoj boji. Kod mnogih vrsta su dve boje u kombinaciji, pa prave jaki kontrast. Dlačice na laticama, najčešće tamne boje, daju posebnu lepotu cvetu.

Lišće irisa je dvoredno, sabljasto, pa ga u nekim krajevima zovu sabljić. Njegova visina zavisi od vrste, a ima ih od 20 do 100 santimetara.

Irisima odgovara svako rastresito, suvo baštensko zemljište, ali najviše vole ilovasto zemljište bogato humusom.

Ukoliko je stanište sunčanije iris cveta bujnije. U senci ne cveta.

Irisu je potrebno redovno zalivanje i prihranjivanje. Najbolje je da se prihrani u proleće pre cvetanja đubrivom na bazi fosfora i kalijuma.

Biljka se razmnožava deobom rizoma ili deobom grmova, a one koje rastu iz lukovice odvajanjem postranih lukovica. Lako stvara seme i može da se razmnožava i na taj način.

Najpogodnije vreme za sađenje i presađivanje irisa je u julu i avgustu, posle cvetanja, da bi se do prvih mrazeva dobro ukorenio. Listovi se seku na 20 santimetara od zemlje, gomolje se vadi i deli, a stari delovi bacaju. Debeli, mesnati rizomi se sade veoma plitko, pokriju sa 2 do 3 santimetara zemlje, a zemlja se lako pritisne, ali tako da se delići korena malo vide. Potreban razmak između biljaka treba da bude između 30 do 40 santimetara.

Irise je najbolje saditi odvojene, jednu sortu uz drugu, bez obzira na to o kojoj se površini radi. Iako cvetaju kratko, postoje sorte koje cvetaju u razno vreme, pa se mogu stvoriti kombinacije da se smenjuje cvetanje od najranije do kasne sorte.

Za kvadratni metar cvetne gredice u vrtu dovoljne su dve do tri biljke, a praznine se mogu ispuniti drugim višegodišnjim biljkama ili letnjim cvećem. Ako se sade sa ostalim višegodišnjim biljkama, treba da su sasvim uz ivicu gredice. Usklađivanjem boje cveta irisa sa bojama cvetova ostalih vrsta dobijaju se zanimljive kombinacije.

Nakon dve godine od sađenja irisi se razvijaju do potpune lepote. Oni rastu od četiri do šest godina na istom mestu, a posle toga se presađuju ili proređuju. Proređuju se tako što se izvade biljke koje su posađene gusto, ili su se razvile tako da jedna drugoj smetaju.

Kao rezani cvet u vazi iris je lep detalj u enterijeru doma.

Pročitano 10890 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Maj 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Iris - perunika