Artnit

Sreda, 12 Juni 2013 20:49

U svakoj čorbi mirođija Istaknut

Mirođija poznata začinska, lekovita, mirisna biljka poreklom je iz jugoistočne Azije. Ima fini, slatkasto aromatični, svež i pomalo gorak ukus sa notama anisa i limuna. U narodu je poznata i kao anita, dil, kopar, koper, slatki janež. Nije previše zahtevna i može da se gaji u vrtu, na terasi ili balkonu, na prozoru.

Stabljika mirođije je tanka i glatka. Listovi su končasti. Najjaču aromu ima pre cvetanja, a cveta od maja do avgusta. Žuti cvetovi na dugim drškama su radijalno simetrični i petodelni. Plodovi su jajoliki, smeđi, široki, zru od jula do septembra.

Gajene sorte mirođije se razlikuju po veličini biljke, količini lisnate mase i količini plodova. Visoke lisnate sorte se gaje zbog listova, a manje zbog veće količine plodova.

Mirođija se najbolje gaji iz semena. Nema potrebe da se presađuje. Sadi se više puta tokom godine, mada može i sama da se razmnožava. Sadi se od polovine aprila do juna u plitke rupe na dobro nađubrenom zemljištu, na osunčanom i zaštičenom mestu od prejakog vetra. Kada su biljke dovoljno velike, treba da se razrede na udaljenosti od 20 santimetara. Pošto su biljke prilično krhke, najbolje je da im se napravi neki oslonac. Oko biljke mogu da se zabiju grančice u zemlju i povežu.

Ako se gaji u vrtu, preporučljivo je da mirođija ne bude pored druge aromatične biljke da se ne bi mešali mirisi. Zimi treba da se iskopaju sve biljke i seme, inače će prerasti u korov.

Na terasi ili balkonu saksija sa mirođijom treba da bude na južnoj i osunčanoj strani, na zaštićenom mestu i uz potporu. Pošto ima debeli koren, potrebna joj je veća saksija. Dobra je mešavina plodne šumske zemlje sa onom primorskom.

Mirođija se može gajiti i u kući, pod uslovom da je na prozoru izloženom suncu.

Zalivanje mirođije treba da bude redovno, posebno kada je jako vruće.

Mirođija uglavnom raste kao snažan razgranati grm, i može da naraste i do 2 metra u visinu. Orezivanjem se određuje da li će više rasti u visinu ili širinu, a istovremeno se i podstiče novi rast. Grančice se režu kada procveta, ali može i kasnije.

Pročitano 10451 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Maj 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma U svakoj čorbi mirođija