Artnit

Ponedeljak, 29 Oktobar 2012 12:21

Nega spatifiluma Istaknut

Spatifilum ili mesečev cvet kako se često naziva je veoma popularna sobna biljka, laka za negu i održavanje.

Spatifilum voli svetlost, ali ne i direktno sunce. Saksiju sa ovom sobnom biljkom treba uvek postaviti na svetlo mesto zaklonjeno od direktne sunčeve svetlosti. Idealna je za tamne uglove doma, ali cvetaće dobro i kada ima dosta svetla sve dok nije izložena direktno jakom suncu.

Za vreme rasta spatifilum treba redovno zalivati, a jednom mesečno dodavati u vodu đubrivo za cvetno-dekorativne biljke.

Dok cveta spatifilum se zaliva češće, bar tri puta nedeljno, a kada precveta traži manje vlage, dovoljno je zaliti ga jednom nedeljno.

Spatifilum ne voli da ostane žedan, u protivnom odmah opusti listove i zato lišće treba redovno prskati. Prilikom zalivanja i orošavanja listova prskalicom ne treba kvasiti cvetove.

Zimi prilagodite zalivanje spatifiluma temperaturi prostorije, koja ne bi trebala da bude niža od 18 C.

Uz redovno zalivanje i prihranjivanje jednom do dva puta mesečno i uz dovoljno vlage ova sobna biljka će se lepo razvijati i cvetati.

Kada cvet precveta, odsecite oštrim nožem ili makazama dršku kako bi biljka i dalje cvetala.

Spatifilum zahteva dobro dreniran supstrat u koji se može dodati i nešto ilovače.

Spatifilum se presađuje tek kada preraste celu saksiju.

Možete ga razmnožiti jednostavnim deljenjem mladih bočnih izdanaka. Najbolje je to učiniti posle precvetavanja kada uđe u period mirovanja.

Spatifilum nije preosetljiv na biljne štetočine i bolesti.

Ukoliko imate ljubimce u domu pse ili mačke, držite ih dalje od spatifiluma jer su njegovi listovi blago toksični. Kada se pojedu u većoj količini izazivaju bol u ustima i grlu.

Pročitano 57370 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Januar 2020 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega spatifiluma