Artnit

Utorak, 08 Decembar 2020 11:30

Afrička muškatla - južnoafrička muškatla Istaknut

Lekovita biljka Pelargonium sidoides, poznata po imenima povezanim sa njenim prirodnim staništem afrička muškatla i južnoafrička muškatla, koristi se u tradicionalnoj medicini južne Afrike, ali i u Evropi. Od ekstrakta ove biljke danas se prave preparati kojima se ublažavaju simptomi bronhitisa i drugih disajnih problema, a koristi se i za podizanje imuniteta.

Pelargonium sidoides pripada porodici Geraniaceae, rodu Pelargonium čije ime potiče od grčke reči Pelargos što znači roda i odnosi se na kapsulu semena koja podseća na kljun rode. Ime vrste sidoides odražava sličnost lišća sa evropskom biljkom, Sida rhombifolia.

Afrička muškatla formira rozetu sa prepunim lišćem. Listovi su u obliku srca, baršunasti i blago aromatični. Tamni, crvenkasto-ljubičasti (gotovo crni) cvetovi su prisutni skoro tokom cele godine, ali se javljaju uglavnom od kasnog proleća do leta. U svom prirodnom staništu može da izdrži suvu, hladnu zimu prelazeći u stanje mirovanja i nastavlja da raste brzo iz korena kada počnu kiše.

Pripadnici plemena Zulu iz južne Afrike koristili su afričku muškatlu kao delotvorni lek protiv prehlade, respiratornih infekcija i stomačnih problema. U XIX veku Čarls Henri Stivens je posetio južnu Afriku i preneo je u Evropu. On je otkrio njeno dejstvo na tuberkulozu, pa se ova biljka smatra i prvim lekom za tuberkulozu, u to vreme u Velikoj Britaniji poznat kao "Stivensov lek".

Afrička muškatla se tradicionalno koristi od XIX veka za lečenje kašlja, prehlade, iritacije gornjeg respiratornog sistema, tuberkuloze, gastrointestinalnog sistema. Može se uzimati kao tableta, ekstrakt, pastila ili sirup.

Pročitano 3313 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Afrička muškatla - južnoafrička muškatla