Artnit

Četvrtak, 16 Maj 2013 19:48

Simbolika bele rade Istaknut

Pjer Ogist Renoar - Devojka sa belim radama Pjer Ogist Renoar - Devojka sa belim radama

Leucanthemum vulgare na latinskom jeziku ili bela rada, margarita, ivančica, tratinčica je obična bela rada, i cveta širom Evrope i u delu Azije kao livadski cvet. Danas postoje kultivari ove biljke koji su crvene, roze, ružičaste, ljubičaste i bele boje. Razlikuju se od obične livadske biljke po izgledu cveta koji su punih, kuglastih oblika. Svojim cvetovima bele rade često ukrašavaju vrtove, terase, balkone.

Margarite, francuska reč za belu radu, potiče od grčke reči koja znači "perla". Margarita je latinska reč za biser i španska reč za cvet belu radu. Margarita ima jedno "oko" baš kao što njeno englesko ime "day's eye" ("oko dana") i govori.

Belu radu su odavno nazvali i sunčevom nevestom zbog oblika cveta koji podseća na sunce, i zbog njene karakteristike da se otvara samo kada ga obasja sunce, a zatvara čim ono zađe.

Veruje se da su bele rade bile poznate od davnina. Bela rada se pominje u nordijskoj mitologiji, gde je posvećena Ostari, boginji proleća. Asirci su je mnogo koristili za lečenje očnih bolesti. U anglosaksonska vremena se, takođe koristila kao lek, ali je bilo potrebno recitovanje magičnih čarolija da bi lek bio stvarno efikasan. Kao dodatak preporučivana je i sveta vodica.

Zlatne ukrasne šnale za kosu, koje su se završavale ornamentom u obliku bele rade, pronađene su kada su vršena iskopavanja Minojske palate na ostrvu Krit. Veruje se da su ove šnale stare više od 4000 godina. Takođe, je pronađena 500 godina mlađa tabla za igru ukrašena bordurom u obliku žutih i belih rada. U starom Egiptu keramika je bila često dekorisana motivima belih rada. Brojne bele rade su nađene na keramici u Egiptu, kao i na Srednjem Istoku.

Bela rada je u starom Rimu bila motiv na dekoracijama medalja koje su dodeljivane gladijatorima i vojnicima. Danas se proizvode kopije ovih zanimljivih medalja.

Bele rade su često prikazivane na livadama na srednjovekovnim slikama. Bela rada je tada bila poznata i pod imenom cvetna medovina. Mnoge plemkinje toga vremena koristile su belu radu kao ukras.

Postoji jedna stara engleska poslovica koja kaže da proleće ne dolazi sve dok ne možete stati stopalom na 12 belih rada. Veruje se da je dobar znak, ako se sanjaju bele rade u proleće ili leto, a loš ako se sanjaju u jesen ili zimu.

Bela rada je simbol vernosti, nevinosti, predanosti, ali i bogatstva, radosti, optimizma i jednostavnosti. Simbolikom bele rade poslužio se i Vilijam Šekspir u drami Hamlet, kada Ofelija upozorava kraljicu, dajući joj belu radu, da ne naseda na prevrtljivu ljubav svog muža.

U crtanim filmovima, dizajnu dečjih knjiga bela rada je čest motiv. Tako na primer, Alisa u prepunom polju belih rada simboliše nevinost dečje igre.

Uz bele rade vezuje se poznata igra voli me - ne voli me. Tako se kaže da kada nekome poklanjate belu radu, upozoravate ga da se ne uzda previše u trajnost nečije opčinjenosti i da ne veruje bezuslovno u slatkorečiva obećanja udvarača.

Pročitano 10237 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Decembar 2018 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika bele rade