Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 02 Juni 2020 10:42

Symphoricarpos orbiculatus - koralni biserak Istaknut

Listopadni grm Symphoricarpos orbiculatus poznat po imenima koralni biserak, indijanska bobica, keper potiče iz Severne Amerike. Gaji se kao ukrasni grm u vrtu ili kao živa ograda. Njegovi cvetovi privlače pčele i ose, a bobice koje opstaju u jesen i zimu najviše jedu crvendaći. Zimske stabljike sa crvenim bobicama mogu se iseći i koristiti za cvetne aranžmane u enterijeru doma.

Symphoricarpos orbiculatus pripada porodici kozokrvnica (Caprifoliaceae). Ime roda Symphoricarpos potiče od grčke reči simphorein što znači medved, a ime vrste od grčke reči karpos što znači plod.

Koralni biserak može da poraste u visinu 2 do 3 metra. Njegovi listovi su ovalni, nasuprotno raspoređeni na granama, tamnozelene boje. Mali zvonasti beli cvetovi sa ružičastim nijansama pojavljuju se leti duž stabljika u grozdovima i na krajevima stabljike. Na njihovom mestu se pojavljuju grozdovi okruglih, koralnocrvenih bobica koji sazrevaju u jesen i traju tokom većeg dela zime.

Koralni biserak se prilagođava svim zemljištima, vlažnim i suvim uslovima. Lako se gaji u dobro dreniranom zemljištu pod punim suncem do delimične hladovine. Vrlo je otporan na mraz i prezimljava na otvorenom.

U leto koralni biserak može da se razmnožava pomoću mekih, a u jesen pomoću tvrdih reznica.

Pročitano 2460 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci