Artnit

Petak, 24 April 2020 10:39

Ananas žalfija - Salvia elegans Istaknut

Salvia elegans, poznatija kao ananas žalfija zbog mirisa lišća koje kada se zgnječi miriše na ananas mada jačina arome varira u zavisnosti od vremena i nivoa vlage. Kao ukrasni grm gaji se u vrtu od oko 1870. godine. Često se gaji zbog življe zelene boje lišća, koje je u kontrastu s mnogim jednogodišnjim ili višegodišnjim biljkama tipičnih zelenih listova ili listova tamnije boje. Za maksimalni kontrast kombinuje se sa tamnoljubičastim petunijama.

Salvia elegans je jedna od oko 700 vrsta salvija u porodici menta (Lamiaceae). Njeno prirodno stanište su rubovi borovih i hrastovih šuma na planinama Sijera Madre del Sur u Meksiku i Gvatemali.

Ananas žalfija prilično brzo raste, pa se može gajiti kao jednogodišnja biljka u hladnijim predelima gde neće preživeti zimu. Može da poraste u visinu i do 1,5 metra.

Ananas žalfija cveta u junu, julu i avgustu. Cvetovi su cevasti crvene boje.

U meksičkoj tradicionalnoj medicini ananas žalfija se koristi kao lekovita biljka posebno za lečenje anksioznosti i za snižavanje krvnog pritiska.

Listovi i cvetovi ananas žalfije su jestivi. Sveži listovi se mogu koristiti za garniranje ili seckani kao dodatak salatama i desertima. Sveži ili osušeni listovi najčešće se natapaju u vodi da se napravi biljni čaj, bilo topli ili hladni, a za to se mogu koristiti i cvetovi.

Ananas žalfija se gaji na punom suncu ili polusenci na vlažnom i dobro dreniranom, hranljivom zemljištu, gde brzo obrazuje mnoštvo izdanaka s mekim listićima. Ako je previše suva osušiće se, a lišće će početi da se uvija kada se osuši. Treba da joj se obezbedi ravnomerna vlažnost tokom cele sezone kako bi se sprečilo opadanje lišća.

Zimi ananas žalfiju treba uneti u hladniju prostoriju. Ako je u vrtu zagrne se zemljom i zaštiti od izmrzavanja.

Na proleće radikalno orežite ananas žalfiju i presadite je u nešto veću saksiju.

Pročitano 2867 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ananas žalfija - Salvia elegans