Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 21 April 2020 10:49

Šumski zvončić - šumska zvončika Istaknut

Campanula persicifolia poznata po imenima šumski zvončić, šumska zvončika, breskvolisni zvončić, sjajnolisni zvončić, krupnocvetni zvončić raste po šumama, žbunovitim mestima i planinskim livadama u Evropi i Aziji. Gaji se kao baštenska biljka u vrtovima gde dodaje boju i kontrast. Izgleda lepo uz višegodišnje biljke kao što su na primer ruže ili božuri.

Višegodišnja biljka Campanula persicifolia pripada porodici Campanulaceae. Naziv roda Campanula potiče od latinske reči campana što znači zvono, a odnosi se na oblik cveta u obliku zvona. Ime vrste percifolia odnosi se na listove poput breskve.

Stabljika šumskog zvončića je uspravna, prosta ili slabo granata, visoka do jednog metra, gola, sa retkim i manjim linearno kopljastim listovima pri vrhu. Donji listovi na stabljici su izduženi i obrnuto jajasti, suženi u dršku, a u sredini trakasti do trakasto-kopljasti.

Šumski zvončić cveta od maja do jula meseca. Cvetovi su plavi, beli ili ružičasti blago povijeni na dužim drškama, složeni u rastresit najčešće prost grozd u naizmeničnom rasporedu sa 10 do 12 cvetova. Da bi se podstaklo cvetanje otklanjaju se ocvali cvetovi bez uklanjanja pupoljaka u razvoju.

Šumski zvončić se lako gaji u plodnom, srednje vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Odgovara mu puna sunčeva svetlost ili delimična hladovina.

Seme šumskog zvončića se seje u hladne leje ili kontejnere u proleće. U jesen ili proleće može da se razmnožava i podelom bokora.

Pročitano 3702 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci