Artnit

Subota, 07 Mart 2020 12:11

Kopriva kao lekovita biljka Istaknut

Kopriva je biljka poznata po listovima koji žare kada ih dodirnemo. U narodu se naziva žara ili pasja kupina i jedna je od najlekovitijih biljaka. Kao lekovita biljka se koristi od davnina. Prvi istorijski zapisi o koprivi datiraju iz I veka pre nove ere, kada se koristila kao lek protiv opšte slabosti i kao sredstvo za čišćenje organizma.

U drevnom Egiptu su koristili koprivu kao povrće i kao lek protiv kostobolje i reume. Pronađeni pisani tragovi ukazuju da je korišćen čaj od koprive za olakšanje bolova kod artritisa i lumbaga.

Stari Grci su koprivu nazivali akafija. Starogrčki lekar Pedanije Dioskorid je cenio koprivu i dao detaljne opise njene upotrebe. Starogrčki lekar Hipokrat je zabeležio oko 60 načina lečenja s koprivom. Stari Grci su koristili svežu koprivu za masažu protiv reumatskih bolova i išijasa.

Stari Rimljani su koristili koprivu kao hranu i lek. Rimski pisac i naučnik Plinije je zapisao da mlada kopriva u proleće daje dobru i zdravu hranu koja tokom cele godine štiti od mnogih bolesti. Siromašni ljudi su je jeli kao hranu bogatu hranljivim sastojcima i kuvali zajedno s mesom kako bi meso bilo mekše. Rimski lekar Galen propisuje koprivu kao lek kod gangrene, krasta i rana u ustima, krvarenja iz nosa, za lečenje astme, upale slezine i plućne maramice, kao sredstvo za potsticanje mokrenja i stolice. Cezarove trupe su koprivu, zbog žarenja koje joj je osnovno svojstvo, koristile za održavanje toplote organizma i kao lek protiv artritisa i reume. Legionari su je nosili sa sobom ili bi je usput brali da bi nakon dugih napornih marševa u njoj namakali noge ili ih trljali koprivom da podstaknu cirkulaciju.

U XVII veku kopriva se koristila kao protivotrov kod uboda otrovnih životinja, za lečenje kamenaca i peska u bubrezima i mokraćnim kanalima, kožnih infekcija, bolova u zglobovima, gihta i išijasa.

U narodnoj medicini kopriva se od davnina koristila kao diuretik i laksativ, za lečenje oteklina, krvarenja, upale pluća, infekcija urinarnog trakta, astme, bolesti slezine, jetre i žuči, gangrenoznih rana, anemije, ublažavanje reumatskih tegoba, jačanje cirkulacije i imuniteta, snižavanje krvnog pritiska i šećera u krvi.

Kopriva se može iskoristiti u potpunosti. Za jelo se beru mladi prolećni izdanci i listovi, za sušenje cela biljka, a koristi se i koren koji se obično vadi u proleće ili jesen. U lekovite svrhe se koriste vrhovi grančica s listovima, listovi, cela nadzemna biljka u cvetu ili samo koren.

Pročitano 2185 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kopriva kao lekovita biljka