Artnit

Ponedeljak, 06 Januar 2020 11:16

Mini četinari - patuljasti četinari Istaknut

Mini četinari poznati i po nazivu patuljasti četinari uklapaju se dobro u eksterijer i enterijer doma. Oni lepo izgledaju u vrtu, kamenjaru, ali i u žardinjerama ili saksijama na terasi i balkonu, čak i u sobi. Svojim blistavozelenim, plavim, srebrnastim ili zlatnim iglicama i opojnim mirisom osvežavaju svaki prostor. Uglavnom ne zahtevaju veću negu.

Mnogi četinari su patuljastog rasta ne zato što je to u njihovoj prirodi, već zato što sporo rastu. Oni će se vremenom povećati za 20 ili 30 godina, ali većina ostaje prilično kompaktna i klasifikuje se na osnovu njihove stope rasta i veličine za 10 godina.

Ako se mini četinari dobro kombinuju, vertikalnom sadnjom postiže se efekat dubine (i visine). Zato su oni dobar izbor za manje terase i vrtove, jer sa njima ne izgledaju skučeno, a istovremeno predstavljaju zaštitu od buke i prašine.

Bez obzira na boju iglica mini četinari se dobro slažu sa višegodišnjim cvetnicama jarkih boja, kao što su na primer ruža, astilba ili dnevni ljiljan. Listovi plave hoste, na primer izgledaju zanimljivo pored male srebrne smreke ili bora. Takođe, izgledaju lepo ako se kombinuju sa ukrasnim grmovima kao što su berberis, forzicija ili pirokanta.

Najpopularniji među mini četinarima je kalemljeni bor koji poraste u visinu do 100 santimetara. Iglice su mu smaragdnozelene, a postoje i sorte sa plavičastim četinama. Može da se gaji u saksiji, ali i kao žbun u vrtu. Zanimljivi su i njegovi varijeteti carstens wintergold koji od jeseni do proleća ima gustu krošnju izrazito žute boje, kao i kalemljene verzije mugo i brepo koje imaju dekorativne šišarke.

 

Pročitano 2368 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mini četinari - patuljasti četinari