Artnit

Subota, 28 Decembar 2019 11:30

Keltsko Drvo života - harmonija i ravnoteža u prirodi Istaknut

Drveće je sastavni deo keltske kulture i verovanja, pri čemu je Drvo života imalo veliko značenje i predstavljalo osnovu bogate i živopisne mitologije Kelta. Ono se često viđa na tapiserijama i na drugim vrstama ukrasa i jedan je od najpopularnijih talismana koji se nosi u cilju zaštite, jačanja životne snage i pozitivne energije. Simbol keltskog Drveta života ima mnogo različitih interpretacija.

Za Kelte je drveće bilo od najveće važnosti. Pri čišćenju područja zemljišta za naseljavanje bila je uobičajena praksa da se u središte raščišćavanja posadi drvo, obično hrast. Drvo je pružalo utočište plemenu i njegovim životinjama i bilo sveto mesto za okupljanja. Pošto je obezbeđivalo utočište, toplotu, hranu i lekove, Kelti su verovali da ima dovoljno snage za negu celog života. Sečenje drveta smatralo se ozbiljnim zločinom. Najveći trijumf koji je mogao da se postigne nad neprijateljem bilo je srušiti plemensko Drvo života, što je bio znak velike nesreće i poniženje za sve članove zajednice.

Kelti su verovali da potiču od drveća i smatrali su ih magičnim, živim bićima. Verovalo se da su drveća čuvala zemlju i bila kao vrata u duhovni svet. Drvo života je oduvek važilo za prvu asocijaciju na savršenu i neraskidivu uniju Zemlje i Neba, u kojoj se najjasnije oslikava snaga prirode. Ono povezuje donji i gornji svet, dok njegovo korenje raste daleko dole a njegove grane dosežu visoko. Stablo drveta povezuje oba ova sveta sa Zemljinom ravninom. Upravo zbog ove povezanosti, verovalo se da su ljudi u stanju da komuniciraju sa bogovima na nebesima koristeći Drvo života.

Drvo života je za Kelte simbolisalo snagu, dug život, vitalnost, stabilnost, čast i mudrost. Takođe, predstavljalo je preporod, jer tokom jeseni gubi lišće, prezimi tokom zime i ponovo se rađa u proleće.

Za Kelte Drvo života predstavlja harmoniju i ravnotežu u prirodi. Ono je bilo prikaz načina na koji su se snage prirode udružile da bi se stvorila ravnoteža i harmonija. Ova ideja se može objasniti predstavljanjem kako se različita stabla spajaju u šumi. Drveća imaju velike grane i rastu visoko, slično kao što su sile prirode široko rasprostranjene i jake. Istovremeno ona kombinuju svoje životne snage kako bi osigurala domove za bezbroj vrsta.

Pročitano 2975 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Keltsko Drvo života - harmonija i ravnoteža u prirodi