Artnit

Subota, 23 Novembar 2019 12:03

Simbolika ružičaste ruže Istaknut

Vinsent van Gog - Mrtva priroda: ružičaste ruže Vinsent van Gog - Mrtva priroda: ružičaste ruže

Ružičaste ruže su jedne od najstarijih poznatih ruža i imaju bogatu i zanimljivu istoriju koja datira nekoliko hiljada godina. Pošto su se ljudi uvek divili njima prikazivane su na slikama i na mnogim umetničkim delima. Simbol ružičaste ruže je povezivan sa ženstvenošću, nežnošću, prefinjenošću, zahvalnošću, elegancijom, a njihovo poklanjanje bilo je znak divljenja i uvažavanja.

Ružičaste ruže su predstavljene u najranijim delima vizuelne umetnosti i opisane i u pisanom obliku. Talmud navodi ružičaste ruže kao jedini cvet koji cveta u Jerusalimu. Među cvetnom simbolikom koja je opisana u knjigama viktorijanskog doba zauzimaju posebno mesto. Povezivane su i sa poetskom romantikom.

Ružičaste ruže su široko zastupljene u modernom dobu, srednjovekovnoj literaturi i slikama, ali to sve ide otprilike do 1700. godine pre nove ere. Pripoveda se da su starogrčke veštice nosile vence od ružičastih ruža i šetale preko tepiha ruža. Kuća freski u Knososu jedan je od primera gde se mogu videti ružičaste ruže na nekim minojskim freskama, koje su otkrivene pre oko 100 godina na ostrvu Kritu. Žozefina Bonaparta, Napoleonova prva žena, obožavala je ružičaste ruže svih vrsta. Ona je čak sakupila više od 250 vrsta ružičaste ruže u Rijej Malmezonu, njenom vrtu.

U zavisnosti od svoje nijanse ružičasta ruža može imati i dodatna značenja. Tamna ili topla ružičasta ruža može preneti zahvalnost, uvažavanje, priznanje, dok svetla ili bledoružičasta ruža prenosi milost, nežnost, radost i sreću.

Pročitano 1981 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika ružičaste ruže