Artnit

Utorak, 30 April 2013 21:05

Simbolika jorgovana Istaknut

 Sofi Džendžember Anderson - Vreme jorgovana Sofi Džendžember Anderson - Vreme jorgovana

Jorgovan se od davnina gaji u vrtovima zbog lepih i mirisnih cvetova. To je jedna od onih biljaka koje preživljavaju sve epohe i stilove. Cveta sredinom i krajem proleća i simbolično se povezuje sa obnovom i romantikom. Jorgovan je kao cvet omiljen u hrišćanstvu, posebno za vreme Usrksa.

Jorgovan je dobio botaničko ime od grčke reči syringa što znači lula, cev, frula. Grčka mitologija objašnjava kako je jorgovan dobio ovo ime. Prema grčkoj legendi, Pan bog šuma i polja sreo je lepu nimfu Siringu. On je bio očaran njenom lepotom i pojurio je za njom. Uplašena panovim osećanjima Siringa je pobegla od njega tako što se pretvorila u mirisni žbun - cvet koji se sada naziva jorgovan.

Jedna legenda povezuje jorgovane sa prolećem. Ona kaže da su jorgovani nastali kada je proleće oteralo sneg sa polja i podiglo sunce više ka nebu. Sunce se onda srelo sa dugom i prošlo zajedno preko neba. Proleće je sakupilo malo sunčevih zraka, i pomešalo ih sa malo duginih boja, i počelo da ih prosipa po zemlji. Kada je stiglo do severa, skandinavskih zemalja ostale su još samo bela i ljubičasta boja. Tada je proleće bacilo boje jorgovana na malo grmlje koje je bilo prekriveno cvetovima. Proleću je preostala još samo bela boja i ono ga je razasulo po zemlji. Na mestima gde je bela boja pala na grmlje izrasli su beli jorgovani.

Jorgovani su dobili svoje ime po grčkoj reči syrinx što znači frula, zato što su od drveta jorgovana čobani pravili frulice. U Rusiji se jorgovan zove i sinel što potiče od reči plavo, zato što se ta boja vezuje obično za kolorit biljke.

U Grčkoj i na Kipru, jorgovan se povezuje sa Uskrsom, jer cveta u vreme tog praznika. Zato je i dobio naziv paschalia, što znači koji se odnosi na Uskrs, posebno u pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji.

U govoru cveća jorgovan ima svoja posebna simbolična značenja. Ljubičasti jorgovan je simbol prve ljubavi, a beli je simbol mladalačke nevinosti. Jorgovan simboliše oproštaj i tugu u ljubavi. Ljubičasti jorgovan je prema predanju pobeleo nakon što ga je neko ostavio na grobu devojke koja se ubila zbog ljubavi.

Za jorgovan se vezuju i festivali koji se održavaju širom sveta. U nekim mestima u Severnoj Americi, na primer održavaju se godišnji Festivali jorgovana. Najpoznatiji i najduži je festival koji se održava u Ročesteru, u Njujorku, svake godine početkom maja. Festival se održava u Highland Parku, gde je prvi jorgovan zasađen još davne 1892. godine. U ovom parku raste preko 500 kultivara jorgovana (park broji oko 1200 grmova jorgovana).

Pročitano 15912 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Juni 2018 11:14

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika jorgovana