Artnit

Četvrtak, 20 Juni 2019 10:22

Noćni jasmin - Cestrum nocturnum Istaknut

Cestrum nocturnum poznat po imenima noćni jasmin, noćna kraljica, dama noći potiče iz zapadne Indije, a u Evropu ga je verovatno doneo Kristofer Kolumbo u XV veku. Raste u obliku zimzelenog drvenastog grma i do 4 metra u visinu. Listovi su kopljasti, sjajnozeleni. Zelenkasto-beli ili svetložuti sitni cvetovi se otvaraju u sumrak, a zatvaraju u zoru s izlaskom sunca. Opojan miris cvetova sličan jasminu može da se oseti u prečniku do 20 metara i veruje se da tera komarce i muve.

Noćni jasmin se lako gaji u toplijim klimatskim uslovima kao ukrasni grm ili živa ograda, ali uz pažljivu negu uspeva i u hladnijem okruženju obično u saksiji.

Noćni jasmin cveta od juna do oktobra kada je toplo, a kada se gaji u zatvorenom prostoru kao sobna biljka može da cveta i tokom zime, kada je u zagrevanoj prostoriji bez velikih oscilacija u temperaturi. Cvetovi su zvezdasti i grupisani tako da formiraju male bukete. Posle cvetanja javljaju se bele bobice pune semenki.

Noćnom jasminu odgovara polusenka i izloženost jutarnjem i popodnevnom suncu. U podne kada je sunce najjače, treba ga zakloniti nekom biljkom ili staviti na mesto na zapadnoj ili istočnoj strani.

Zemlja za noćni jasmin treba da bude blago kisela ili neutralna. Prihranjivanje se vrši na nedelju dana, đubrivom za cveće.

Ako se noćni jasmin gaji u saksiji zamenite kompost svake godine. U proleće se presađuje u veću saksiju za 2 do 3 broja.

U toku leta noćni jasmin se dobro zaliva, ali ga ostavite na "suvoj strani" zimi.

Noćni jasmin se orezuje u jesen ili u toku vegetacije ako se oblikuje kao stablašica ili kao ukrasni grm.

Noćni jasmin se razmnožava pomoću reznica, koje se lako ožile u vodi ili podlozi. Može da se razmnožava i semenom.

Kada noćni jasmin dobije biljne vaši, prska se insekticidom koji nije fitotoksičan.

Pročitano 6994 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Noćni jasmin - Cestrum nocturnum