Artnit

Četvrtak, 07 Mart 2019 11:52

Pittosporum tobira - pitospor Istaknut

Pittosporum tobira je široko zaobljeni zimzeleni grm ili malo drvo. Poznat je po imenima pitospor, japanski pitospor, tobirovac, australijski lovor, lažna pomorandža. Gaji se kao soliterni ukrasni grm. Može da se oblikuje kao živa ograda ili poput stablašica. Stabljike, lišće i suvi plodovi se koriste u cvetnim aranžmanima.

Pittosporum tobira pripada porodici lepljivaca (Pittosporaceae). Naziv roda Pittosporum potiče od grčkih reči pitta, što znači smola i spora što znači seme, a odnosi se na lepljivi smolni omotač semena. Naziv vrste tobira potiče od japanskog naziva za biljku. Poreklom je iz Japana, Kine i Koreje, a u Evropu je donet u prvoj polovini XIX veka.

U svom prirodnom staništu pitospor može da poraste u visinu do 10 m, širinu do 3 m i može postati drvenast. Kada se gaji kao ukrasna biljka obično poraste do 4 m. Listovi su kožasti, sjajni, ovalnog oblika sa ivicama koje se uvijaju i dugi su do 10 cm. Oni su tamniji i sjajniji na gornjim površinama.

Pitospor počinje da cveta u aprilu i maju i obično cveta do kasnog leta. Cvetovi su sakupljeni u cvatove i pojavljuju se na krajevima grana. Oni imaju pet žutih ili belih latica i njihov veoma intenzivan i prijatan miris podseća na miris cvetova pomorandže. Plod je dlakava, drvena kapsula podeljena u tri ventila. U njemu se nalaze crne semenke u sloju smolne pulpe, koje dozrevaju u novembru.

Cvetove pitospore rado posećuju pčele. Med je svetložut, malo zelenkast i ukusan, iako malo gorak.

Razvijene su mnoge sorte, uključujući i patuljaste oblike, kao što je na primer Pittosporum tobira nana, koja raste kao niska živa ograda ili pokrivač tla i popularna Variegata, koja ima raznovrsne listove.

Pročitano 5997 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Pittosporum tobira - pitospor