Artnit

Utorak, 12 Februar 2019 12:06

Zimocvet - zimski cvet Istaknut

Listopadni žbun Chimonanthus praecox, poznatiji po imenu zimocvet, zimski cvet, zimski slatkiš, jer se njegovi mirišljavi cvetovi nalik na cvetove mimoze pojavljuju tokom zime na golim granama starijih grmova, ali ponekad, naročito u toplim klimama, na granama prekrivenim sa nekoliko upornih listova. Potiče iz Kine, gde se gaji već hiljadu godina. Danas se gaji u vrtovima kao ukrasni grm, njegove cele stabljike se često seku za uređenje enterijera i može da bude i zanimljiv bonsai.

Calycanthus praecox je jedini predstavnik roda Chimonanthus. Ime roda potiče od grčkih reči xeimōn, što znači zima i anthos̱, što znači cvet. Ime vrste praecox je latinskog porekla i znači ran u odnosu na vreme cvetanja.

U Kini je Calycanthus praecox poznat kao La Mei Hua. U XVII veku je prenet u Japan, a u Veliku Britaniju je iz Kine stigao 1766. godine, prema pismu gospodina Vilijama Dejna, vrtlara lorda Koventrija u Croome Court.

Zimocvet izrasta u široki razgranat žbun, visine i do tri metra. Grane su u početku sivo-zelene, a kasnije mrke. Listovi se pojavljuju u maju. Oni su naspramni, celog oboda, sa lica sjajnosvetlozeleni, goli, sa naličja sveliji i dlakavi po nervima. U jesen počinju da žute i opadaju u kasnu jesen.

Zavisno od vremenskih uslova zimocvet cveta od novembra do marta. Cvetovi su spiralno raspoređeni na kratkim peteljkama. Latice su voskaste, sumpornožute do bledožute boje, sa purpurno-braon središtem. Plod je čaura u obliku flaše koja dozreva u aprilu i maju.

Zbog slatko mirisnih cvetova nalik na aromu vanile, zimocvet je jedna od najpopularnijih kultura u Kini, a koristi se i kao lekovita biljka. Cvetovi se koriste u potpuriju, kao i miris za posteljine, u biljnim čajevima kao i u mnogim kineskim narodnim lekovima za bolesti od kašlja do ospica. Ulje pripremljeno od cvetova koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Cvetovi zimocveta se koriste u farmaceutskoj i industriji parfema. Njihova eterična ulja se koriste i u kozmetici, parfemima i aromaterapiji. Pošto su cvetovi jestivi zimocvet se koristi i kao aromatična biljka i kao začinska biljka.

Pročitano 4714 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zimocvet - zimski cvet