Artnit

Sreda, 19 Septembar 2018 10:23

Opuntia humifusa - polegla opuncija Istaknut

Opuntia humifusa je jedna od najpoznatijih i najprostranjenijih zimootpornih vrsta kaktusa, koja može da izdrži temperature do minus 25 stepeni. Poznata je po nazivima polegla opuncija, đavolji jezik, istočna bodljikava kruška, indijska smokva. Veoma je otporna, lako se razmnožava i ne zahteva nikakvu negu. Dobar je izbor za mediteranske vrtove i kamenjare.

Opuntia humifusa potiče iz delova Severne Amerike. Može da poraste u visinu 15 do 30 cm, a u širinu 30 do 45 cm. Odlikuje se niskim, prizemnim rastom i njeni članci se šire po površini zemlje. Cveta veoma obilno svake godine u pozno proleće i rano leto. Iz voštanih žutih cvetova se obrazuju plodovi dužine od 3 do 5 cm koji postaju jestivi kada pocrvene i koriste se za pravljenje slatkiša i džemova.

Da bi Opuntia humifusa izdržala niske temperature, zemlja treba da bude suva i propusna za vodu i vazduh, a mesto na koje se sadi dosta osunčano. Preporučuje se postavljanje drenažnog sloja od šljunka ili kamena debelog oko 1/5 gornjeg dela zemlje koja leži na drenaži. Pošto joj je kiša dovoljna nije joj potrebno ni zalivanje. Može da se razmnožava iz reznica i semena.

Iako se preko zime malo slegne i smežuri i izgleda kao da je propala i izmrzla, Opuntia humifusa sa lepim vemenom veoma brzo dobija svoj oblik i počinje da raste.

Pročitano 4061 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Decembar 2018 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Opuntia humifusa - polegla opuncija