Artnit

Nedelja, 22 Juli 2018 10:35

Nega kanarske margarete Istaknut

Argyranthemum frutescens je poznat po imenima kanarska margareta, letnja hrizantema, grmolika hrizantema, margareta. Gaji se kao saksijska biljka, u žardinjerama na terasi i balkonu, kao ukras pored kućnih vrata ili kao poluloptasti ukrasni grm i stablašica u vrtu.

Kanarska margareta najbolje napreduje u vlažnom zemljištu bogatom hranljivim materijama, na direktnom suncu.

U toku leta kanarsku margaretu treba zalivati redovno. Kada su velike vrućine zaliva se i dva puta dnevno. U slučaju duže suše zaliva se, ali zemljište ne sme da bude suviše vlažno.

Od maja do avgusta kanarska margareta se prihranjuje tečnim đubrivom dva do tri puta mesečno.

Preporučuje se preventivni sistem zaštite kanarske margarete svake dve nedelje sa primenom insekticida i fungicida.

Precvetali cvetovi kanarske margarete treba da se redovno skidaju. Da bi se ubrzalo izbijanje novih izdanaka i podstaklo još jedno cvetanje, orezuje se za trećinu posle prvog cvetanja krajem jula.

Ako je kanarska margareta u saksiji napolju, krajem septembra se šiša na polovinu lisne mase i tokom zime stavlja u svetlu prostoriju, temperature pet do deset stepeni i pomalo zaliva kako se koren ne bi isušio. U aprilu se presađuje u novu zemlju, povremeno iznosi napolje da se privikne i počinje sa obilnijim zalivanjem. Može i da se oreže u željeni oblik.

Kanarska margareta se razmnožava semenom koje se seje u vrtu krajem marta. Ako se gaji u staklenicima, može i reznicama.

Pročitano 3779 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Oktobar 2020 11:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kanarske margarete