Artnit

Četvrtak, 28 Juni 2018 10:24

Brachyscome iberidifolia - labudova margareta Istaknut

Brachyscome iberidifolia, poznata po nazivu labudova margareta gaji se kao jednogodišnja baštenska biljka u vrtu i kamenjaru. Lepo izgleda u velikim saksijama i žardinjerama, a zbog visećeg savitljivog stabla koje lako poprima padajuću formu i u visećim korpama. Zanimljiva je i kao rezano cveće.

Brachyscome iberidifolia pripada rodu brahikoma (Brachyscome), porodici glavičoka (Asteraceae). Ime roda Brachyscome potiče od grčkih reči brachis što znači kratak i come što znači kosa. Specifično ime vrste iberidifolia znači listovi poput iberisa.

Labudova margareta potiče iz Australije, gde raste u različitim staništima: u peskovitim ili glinenim zemljištima, na peskovitim brežuljcima i ravnicama, uz vodene tokove, na močvarnom tlu, na krečnim brdima. U Evropu je preneta tokom XIX veka.

Labudova margareta ima žbunasti ili puzajući habitus. Može da poraste do visine od 25 do 40 santimetara. Listovi su izduženi, svetlozelene boje i podeljeni u uske linearne segmente.

U svom prirodnom staništu labudova margareta cveta krajem zime i proleća, ali kada se gaji kao ukrasna biljka obično cveta u proleće i leto, a povremeno i tokom jeseni. Cvetovi često potpuno zaklanjaju listove i obično traju samo 3 do 4 nedelje. Oni su mirisni sa plavim, ljubičastim, ružičastim, žutim ili belim laticama i žutim, braon do skoro crnim centralnim diskovima.

 

Pročitano 3031 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Decembar 2018 13:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Brachyscome iberidifolia - labudova margareta