Artnit

Sreda, 30 Maj 2018 10:38

Ajuga reptans - nega Istaknut

Ajuga reptans je niska višegodišnja, zeljasta biljka koja se na pogodnom mestu u vrtu veoma brzo širi i pokriva površinu svojim bujnim lisnim rozetama. U narodu je poznata po imenima puzava iva, puzava ivica, plavi ćilim, skrečnik, krnjavica. Najčešće se koristi kao pokrivač tla, a može se takođe zasaditi ispod stabala ili oko grmlja. Koristi se kao lekovita biljka, ali i kao medonosna. Otporna je i veoma jednostavna za gajenje.

Ajuga reptans se razmnožava stolanom, dugom savitljivom vrežom koja izrasta iz osnovne stabljike i iz koje su izbili korenčići, najbolje u proleće ili jesen.

Na zasenjenom mestu od vrelog letnjeg sunca i u umerenoj klimi dobro uspeva Ajuga reptans, a takođe može dobro da podnosi hladnoću. Osnovna vrsta raste na svakom položaju. Da ne bi izgubili boju obojeni varijeteti zahtevaju sunčane položaje, sa najmanje 3 do 4 sati sunca dnevno.

Ajuga reptans najbolje napreduje u vlažnom zemljištu, bogatom humusom, sa dobrom drenažom, ali toleriše i umereno suvo. Kruna nikada ne sme biti pokrivena zemljom ili će biljka truliti i uvenuti.

U toku leta, posebno za vreme vrelih dana Ajuga reptans treba da se redovno zaliva.

Ajuga reptans se samozasejava. Zato ako ne želite neočekivane “iskačuće“ biljke podelite ih kako ne bi postale prenatrpane, uklonite vreže ili ih preusmerite. Biljke se mogu iseći do zemlje nakon cvetanja, ako je potrebno, da bi se podmlađivali listovi.

Pročitano 3776 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ajuga reptans - nega