Odštampajte ovu stranicu
Petak, 18 Maj 2018 10:41

Aptenia cordifolia - nega Istaknut

Sukulentna višegodišnja puzavica Aptenia cordifolia poznata po nazivima jadranska lepotica, sladoledno srce i sunčana dečja ruža pripada rodu biljaka koje su poznate po nazivu ledene biljke. U toplijim krajevima se gaji kao baštenska biljka i kao pokrivač tla u vrtovima, u prozorskim žardinjerama i saksijama na terasama i balkonima. Gaji se i kao sobna biljka u visećim korpama i saksijama. Lepo izgleda u kombinaciji sa surfinijama, muškatlama, visećim ruzmarinom ili lavandom.

Aptenia cordifolia brzo raste i pogodna je za najekstremnije uslove, na mestima gde ceo dan prži sunce, kao što su zapadna i južna strana terasa i balkona, i duva vetar.

Kada ima dosta sunca preko celog dana i kada su visoke temperature, Aptenia cordifolia je bujnija i lepša, puna sitnih crvenih ili narandžastih cvetova. Ako nema ove uslove, ona ne cveta.

Aptenia cordifolia ne mora da se zaliva previše. Zato što skuplja vodu u svojim debelim mesnatim listovima, zaliva se obilno samo kada se zemlja isuši. Da bi napredovala u najvrelijim letnjim danima treba da se zaliva svako veče. Orošavanje i mnogo vlage, međutim može da izazove truljenje korena i brzo propadanje.

Za prezimljavanje Aptenia cordifolia zahteva minimalnu temperaturu od sedam stepeni. Ako je u vrtu treba je zaštititi od mraza i presaditi u saksiju i zimi uneti u svetlu prostoriju, kako bi oformila korenov sistem. Pošto dobro podnosi sobne visoke temperature, lako prezimljava u sobnim prozorima gde ima više svetlosti.

Aptenia cordifolia se sadi u suvo, peskovito, dobro drenirano zemljište. Može da se razmnožava semenom ili reznicama.

Preporučuje se da se u proleće Aptenia cordifolia presadi u nov supsrat. Kasnije joj nije potrebno posebno đubrenje. Ali, ako je na primer u žardinijeri sa nekim drugim biljkama, hranljivi supstrat će i njoj odgovarati i dobro će napredovati.

Da bi zadržala lep oblik Aptenia cordifolia se može povremeno orezivati.

Pročitano 25089 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci